fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

De voordelen van VR

Beter dankzij een bril.

Virtual reality (VR) bootst kunstmatig zintuiglijke ervaringen na en kent inmiddels onnoemelijk veel toepassingen in de zorg en daarbuiten. Zo loop je al door je nieuwe woonhuis als er nog geen steen voor is gelegd door de projectontwikkelaar. Of je kijkt naar beneden vanaf een wolkenkrabber om van je hoogtevrees af te komen.

Meer dan innovatie
De techniek is nog relatief nieuw, maar eigenlijk al niet meer weg te denken. Toch bestaat er nog wat onduidelijkheid over het nut en de noodzaak ervan. In het bijzonder als het gaat om de zorg en geestelijke gezondheid. Is het niet gewoon een geinige commerciële gimmick? En kunnen we ons niet veel beter richten op waar het in ons vakgebied over gaat: mensen?

Die onduidelijkheid is volkomen begrijpelijk. De techniek is niet meer weg te denken, maar staat tegelijkertijd in de kinderschoenen. Een ding staat echter boven water: de VR-trein dendert voort en beweegt zich steeds vaker weg van de gimmick-status richting mainstream technologie, zoals ook het voorbeeld van de nieuwbouw hierboven beschrijft. Het zijn niet meer alleen de grote jongens die zich de innovatie kunnen veroorloven. Bovendien is het meer dan alleen maar innovatie. De inzet van VR kent een aantal belangrijke voordelen, zeker binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Iedereen wint
De succesvolle voorbeelden van de inzet van VR in therapie hebben iets met elkaar gemeen. Niet alleen is de investering financieel uiteindelijk kleiner, ook is er grote winst in tijd en moeite; zowel voor de behandelaar als de cliënt. Om onze virtuele EMDR-therapie met behulp van een VR-bril als voorbeeld te nemen: de therapeut is slechts bij een deel van de sessies aanwezig. Deze heeft daardoor steeds meer de handen vrij voor de behandeling van andere, zwaardere gevallen.

Bovendien gaat voor de cliënt de tijd per sessie van een uur naar ongeveer 30 minuten. En dat kan grotendeels gewoon thuis, dus er is voor de cliënt ook duidelijk minder reistijd. Stel je los van onze toepassing de behandeling van vliegangst eens voor, of die van hoogtevrees uit de inleiding. Je hoeft nu niet meer naar een bepaalde locatie toe voor de exposure. Dat kan gewoon in je praktijkruimte; of in sommige gevallen zelfs thuis.

Focus, regie en plezier
Daarnaast is VR-therapie intensiever en gerichter door het gebrek aan afleiding. Het moment dat je de VR-bril opzet, bevind je je letterlijk in een andere wereld. Je zintuigen zijn volledig aanwezig bij de virtuele omgeving, waarin alles draait om de behandeling. Je bent kortom in een veilige, speciaal ontwikkelde omgeving volledig op jezelf aangewezen. Dat betekent een buitengewoon intensief traject.

Ondanks deze intensiteit en directe confrontatie met jezelf en jouw herinneringen of angsten wordt deze therapie door cliënten als erg prettig ervaren. Dat komt onder andere door de gevoelde eigen regie. Tijdens een sessie heb je immers weinig tot geen contact met je therapeut. Alles wat er gebeurt, speelt zich in de wereld van de bril af. Alle voortgang die er geboekt wordt, voelt zo ook veel meer als eigen succes. Dat bevordert het zelfvertrouwen.

Daarnaast heeft het gebruik van een VR een spel-effect, soms zelfs heel letterlijk. Er bestaan burn-out behandelingen waarbij je in een virtuele wereld tijdens het spelen van een game positiever leert denken over stress en dus anders kunt leren handelen. VR wordt kortom vaak gezien als laagdrempeliger en leuker. Dit motiveert enorm en bevordert voor de cliënt het vertrouwen in de effectiviteit van de behandeling.

Therapie voor iedereen – altijd
We hadden het eerder al even over de kortere duur van de sessies en de andere, eerder minimale betrokkenheid van de therapeut. Bedenk je eens even wat dit kan betekenen voor het verkorten van de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Stel je voor dat je veel meer cliënten kunt behandelen; dat je geen mensen meer teleur hoeft te stellen. Dat is uiteraard goed nieuws voor jouw praktijk of organisatie, maar nog beter nieuws voor jouw cliënten. Je kunt daarnaast niet alleen meer mensen behandelen, de kans is bovendien groot dat je eerder in het proces aan de slag kan. Zo kun je angsten, trauma’s of burn-out behandelen, voordat de problematiek escaleert. Het maatschappelijk effect hiervan kan alleen maar uiterst gunstig zijn.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten? Neem dan contact op met ons via info@psylaris.com.

Wil je eens verder praten over De voordelen van VR of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.