E-health innovaties

E-health innovaties in de GGZ. 3 tips om vol vertrouwen voorop te lopen.

E-health innovaties in de GGZ. Het is al jaren een hot topic. En dat dat ook nog wel even zo blijft, bleek twee weken geleden tijdens het tech showcase event CES Unveiled Amsterdam waar we ons op uitnodiging van StartUpDelta mochten presenteren. Deze beurs bewees nog maar eens hoe fascinerend snel technologie zich ontwikkelt. De e-health innovaties mogelijkheden voor alleen al de zorg en GGZ zijn eindeloos: van bijvoorbeeld smart sensoren en klokken tot slaaprobots en Virtual Reality (VR) in de pijnbestrijding.

Niet alleen komen er meer oplossingen, ook worden deze dankzij Artificial Intelligence (AI) steeds slimmer. Zo kan technologie straks een flink deel van het werk overnemen dat nu nog door mensen wordt uitgevoerd; en waarschijnlijk beter. Sterker nog, dit gebeurt al op aanzienlijke schaal. Denk in de GGZ bijvoorbeeld aan het behandelen van verslaving en angststoornissen door middel van VR.

Ok, denk je misschien, klinkt interessant, maar is dat eigenlijk wel goed nieuws? En:

  • Ben ik straks als zorgverlener of therapeut niet totaal overbodig?
  • Ik heb toch niet voor dit vak gekozen om me te verdiepen in ingewikkelde innovatie en IT?
  • Weet je hoe druk ik het heb?!

Volkomen terechte vragen en zorgen, want het is ook niet per se eenvoudige kost. Daarnaast is het dusdanig nieuw dat het lastig kan zijn om je er iets bij voor te stellen en de voordelen ervan te zien voor jouw cliënten in een GGZ instelling, of om je eerste stap te bepalen.

Maar de nieuwe technologie biedt tegelijkertijd heel veel mogelijkheden en kansen. Voor je cliënten kun je straks nog betere innovatieve behandelingen aanbieden, en jij onderscheidt je binnen no time van de rest. Bovendien, of je nu enthousiast ben of niet, het komt er hoe dan ook aan.

Daarom helpen we je graag op weg met 3 tips, zodat jij nu je eerste stappen kunt zetten en straks vol vertrouwen voorop loopt.

1. Definieer je E-health innovaties behoefte kraakhelder – met de cliënt in het middelpunt.

Innoveren om het innoveren; daar doe je niemand een plezier mee. Het is dus belangrijk om helder voor ogen te krijgen op welk vlak de behandeling voor jouw cliënten beter kan. Misschien schiet je meteen al iets te binnen, maar misschien ook niet. Hoe dan ook raden we je aan om dit te gaan onderzoeken. Dat kan zo simpel zijn als de vraag direct aan de cliënt te stellen, je medewerkers om tafel te krijgen of door eens met een expert op het gebied van E-health in de GGZ te praten.

2. Denk groot, start klein.

Op basis van de vorige stap heb je misschien een geweldig innovatief, baanbrekend idee in je hoofd. Schroom vooral niet om groot te denken, want gezien het tempo waarmee de techniek zich ontwikkelt, ís ook heel veel mogelijk. Maar vergeet vervolgens niet kleine stappen te zetten. Ga net zo lang experimenteren en finetunen tot het precies zo werkt, zoals het voor jouw cliënten prettig is. Werk je in een grotere organisatie? Betrek dan regelmatig je medewerkers en vraag om hun feedback. Ook kun je overwegen om een eerste testgroep samen te stellen van cliënten die uit de voeten kunnen met digitale middelen.

3. Stap vroeg in en word innovatie-partner in de GGZ.

Tot slot raden we je aan om naar die oplossingen te gaan kijken die zelf nog aan het ontwikkelen zijn. Jouw kritische houding en wensen helpen de toepassing vorm te geven. Bij Psylaris bijvoorbeeld hebben we intensief contact met de GGZ partners die nu instappen. Zij geven ons regelmatig de praktijkinformatie, waarmee wij direct onze EMDR-VR therapie kunnen verbeteren. Snapt de cliënt wat hij moet doen, bijvoorbeeld? Lopen ze ergens in het traject vast? Op basis van de feedback passen wij het product weer aan, waardoor het steeds effectiever wordt.

Benieuwd naar hoe je deze innovaties succesvol inzet? Lees onze blog over het succesvol implementeren van E-health.

Mocht jij nieuwsgierig zijn geworden en verder willen praten over de mogelijkheden van VR-therapie voor jouw bedrijf of organisatie, dan kan dat natuurlijk. Stuur een mailtje naar info@psylaris.com