EMDR-VR interview

EMDR VR ervaringen

Dit zou morgen in elke praktijk aangeboden moeten worden!’

2017 was een heftig jaar voor Kevin. Hij maakte een traumatische beroving mee. Ondanks de ernst van zijn klachten, kwam hij toch nog een tijd op een wachtlijst terecht. Toen er eindelijk plek voor hem was, kwam hij terecht bij een praktijk waar hij een tijd lang reguliere EMDR-therapie onderging. Toen zij in de zomer van 2018 besloten mee te doen met een pilot van EMDR in VR en zijn therapeut hem dit voorstelde, wist Kevin meteen dat hij dat wilde proberen. Een beslissing waar hij tot op de dag van vandaag erg blij mee is.

We spraken Kevin over zijn EMDR VR ervaringen.

Wat dat je toen je therapeut ineens de EMDR VR behandeling voorstelde?

‘Ik was vooral nieuwsgierig. Ik hou wel van gadgets, dus ik wilde dit zeker meemaken. Bovendien had ik al wat voorzichtige eerste effecten van de reguliere EMDR-sessies opgemerkt, dus ik was benieuwd wat er met deze methode nog meer mogelijk zou zijn.’

Wat verwachtte je van de eerste EMDR VR sessie?

‘Ik ben nogal snel afgeleid, dus het idee om door de bril helemaal afgesloten te zijn en om even helemaal in mijn eigen wereld te zitten, leek me een prettig vooruitzicht.’

Hoe heb je je eerste behandeling ervaren?

‘Mijn EMDR VR ervaringen waren vergeleken met de reguliere EMDR sessies behoorlijk intens. Zwaar, maar fijn zou ik willen zeggen. Overweldigend op een goede manier. De bril en de manier waarop je je binnen een mum van tijd echt in de luxe VR-omgeving bevindt, is heel bijzonder om mee te maken. Je waant je echt daar in plaats van in de behandelkamer van je therapeut. Het is zo gedetailleerd en rustig. Geen therapeut die aan zijn neus krabt, of schaduwen op de muur van auto’s die voorbij rijden, maar echt even full focus. Dat techniek veel kan wist ik wel, maar dit was wel meteen van een andere orde. Ik wist meteen: dit wil ik vaker.’

Raakte je niet gedesoriënteerd?

‘Nee, je raakt er snel aan gewend. Je merkt vrijwel meteen niet meer dat je de bril op hebt en accepteert gewoon de nieuwe (virtuele) realiteit.’ (Theorie achter VR)

Welk effect merkte je na de eerste EMDR VR behandeling?

‘Ik merkte al meteen heel grote effecten bij mezelf; veel groter dan na de traditionele EMDR-behandelingen. Dan merkte ik ook wel wat, maar dat waren echt kleine stapjes. Nu ging ik meteen weer met meer vertrouwen over straat en ik had direct minder last van nachtmerries en herbelevingen.’

Wat maakt deze therapie voor jou zo prettig?

‘Naast het gebrek aan afleiding en de enorme effecten die ik meteen zag, vond ik het ook fijn om zelf meer regie te hebben. Om gevoelsmatig rustig en in mijn eigen ruimte en tijd de therapie te ondergaan.’

Ervaar je nog steeds de positieve effecten van de behandeling?

‘Ja, elke dag. Ik leef mijn leven weer. Ik kan gewoon weer werken en bijvoorbeeld genieten van een wintersportvakantie. Maar ik ga ook nog steeds naar mijn virtuele therapeut! Niet meer wekelijks zoals eerst, maar toch nog een keer in de 2 tot 4 weken. Het helpt me enorm bij de nachtmerries waar ik nog last van heb.’

Zou je EMDR VR aan anderen aanbevelen?

‘Moet je me die vraag echt nog stellen, haha? Ja, zeker! Het is zo eenvoudig en doeltreffend. Bovendien is het gemakkelijk te gebruiken; voor iedere therapeut en cliënt, ongeacht leeftijd en handigheid met techniek. Dit zou morgen in elke praktijk aangeboden moeten worden. Volgens mij is het dé oplossingen voor het wachttijdenprobleem. Er zijn zoveel mensen met trauma’s en angsten. Die zouden we allemaal op korte termijn snel kunnen helpen en kunnen voorkomen dat hun klachten verergeren!

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Kevin en wil jij ook een pilot binnen jouw praktijk of organisatie? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via mike@psylaris.com

*Reactie: Inmiddels is Kevin klaar met zijn behandeling en hij heeft zijn beoogde doelen bereikt. Hierdoor heeft hij zowel geen traditionele EMDR als EMDR-VR meer nodig.