fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Wat kun je doen tegen een liftfobie?


Er zijn veel mensen die niet graag in een lift stappen. Een lift is doorgaans een vrij krappe ruimte, met weinig bewegingsvrijheid. Zo af en toe hoor je wel eens dat mensen vast zitten in de lift. Dit zal zeker niet stimulerend zijn om toch maar een lift binnen te stappen. Nu zullen veel mensen met een angst voor liften zich hier overheen zetten en het even volhouden in de lift. Dit geldt niet voor iedereen. Als je echt doodsbang bent dat je paniekaanvallen krijgt, dan is er sprake van een liftfobie.

Wat is een fobie voor liften?

Er zijn diverse soorten fobieën, zoals een spinnenfobie, een fobie voor open ruimtes en dus ook een liftfobie. Het gaat dan niet meer om normale angsten, maar om een angst waardoor je in paniek kunt raken. Vaak is de angst dusdanig groot, dat er niet eens een angst is als zodanig voor liften, maar voor de angst zelf. Bij extreme liftangst ga je ook de situatie vermijden. Je wilt nooit in een lift stappen. Hoeveel verdiepingen hoog je ook moet zijn, door de angst ga je gerust traplopen. Wanneer je angst hebt voor liften, dan is de kans groot dat je ook claustrofobisch bent en bang bent voor allerlei soorten kleine en afgesloten ruimtes. Als je merkt dat een liftfobie teveel van invloed is op je dagelijkse leven, dan kan het helpen om hiervoor hulp te zoeken.

angst voor liften

Wat zijn de symptomen van angst voor liften?

De symptomen komen overeen met alle symptomen die je ook krijgt bij claustrofobie. Je gaat zweten, trillen, beven en je hapt naar adem. Je krijgt ook het idee dat je geen lucht meer krijgt en dat je letterlijk zit opgesloten, maar niet weg kunt. Andere symptomen zijn misselijkheid of zelfs braken, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Bij een acute paniekaanval kun je last hebben van hyperventilatie, waardoor het lijkt alsof je geen lucht meer krijgt. Om de diagnose te krijgen van liftfobie, moet je de symptomen minimaal zes maanden ervaren.

Waar kan de oorzaak van een liftfobie gezocht worden?

Het spreekt misschien voor zich, dat een een nare ervaring met een lift kan leiden tot een liftfobie. Heb je bijvoorbeeld langdurig in een lift vastgezeten, dan zul je later angstig zijn. Daarom wordt vaak ook gezegd dat je nadien altijd weer een lift moet instappen, anders ga je juist een fobie ontwikkelen en doe je er alles aan om liften te ontwijken. Maar ook andere traumatische ervaringen kunnen een trigger zijn om een dergelijke fobie te ontwikkelen. Daarnaast kan een liftfobie erfelijk bepaalt zijn. Als er in je familie bepaalde fobieën of angsten voorkomen, dan is er een kans dat je dit erft.

hulp bij liftangst

Kun je een liftfobie overwinnen?

Er zijn behandelingen om een liftfobie te overwinnen. Het zijn dezelfde soorten behandelingen als bij claustrofobie. Hierbij is het vooral ook afhankelijk van de oorzaak, welke behandeling geschikt is.

EMDR

Aangezien een fobie voor liften vaak veroorzaakt wordt door een nare liftervaring of een ander trauma, is EMDR vaak een succesvolle behandeling. Bij EMDR staat niet zozeer de fobie centraal, maar het opgelopen trauma. Door middel van afleiding, tijdens het denken aan het trauma, zal het je lukken om het trauma steeds beter een plekje te geven. Juist het afleiden is de kracht van deze behandeling. Hiermee wordt het werkgeheugen overbelast en zul je het trauma steeds gemakkelijker én zonder heftige emoties terug kunnen halen. Hoe één en ander in het brein werkt wordt nog wetenschappelijk onderzocht, vaststaat dat het werkt om trauma´s te verwerken. Als het trauma minder belangrijk is in je dagelijkse leven, zal ook je fobie verdwijnen.

Exposure therapie

Exposure therapie is blootstellingstherapie. Hierbij wordt je letterlijk blootgesteld aan liften. Uiteraard wel onder begeleiding van je behandelaar en tegenwoordig kan dit ook goed met behulp van virtual reality. De filosofie hierachter, is dat als je maar vaak genoeg geconfronteerd wordt met je angsten, je vanzelf gaat wennen en zult zien dat de angst ongegrond is.

Cognitieve gedragstherapie

Bij gedragstherapie wordt gefocust op verandering van gedachten en dus ook het gedrag. De behandelaar brengt het denkpatroon in kaart en stelt hierbij essentiële vragen. ´Overkomt je echt wat als je in de lift zit?´, ´Zit je wel echt opgesloten en kun je er echt niet uit?´. Je wordt als het ware met de neus op de feiten gedrukt, dat een lift minder gevaarlijk en eng is dan je tijdens paniekaanvallen denkt.

Psylaris helpt bij een liftangst

Als ontwikkelaar voor producten voor de GGZ, loopt Psylaris vooruit op het gebied van producten tegen angsten en fobieën. Wordt een liftfobie met EMDR behandeld, dan kan dit met het online platform van Psylaris ook vanuit huis via een pc of laptop. EMDR-Remote is het online platform, waarbij de behandelaar enorm veel mogelijkheden heeft om op afstand EMDR therapie te geven. Er kan gemakkelijk via de browser worden ingelogd en alle data staat beveiligd opgeslagen.

Met de VR-bril en de door Psylaris ontwikkelde modules, is het erg eenvoudig om exposure therapie toe te passen. Met de VR-bril op, wordt de patient afgesloten van de dagelijkse realiteit en belandt hij/zij letterlijk in de angstige situatie. Dit is ook de bedoeling van exposure therapie en uiteraard is dit onder begeleiding van de behandelaar. Voor alle soorten fobieen en angsten kan er via de VR-bril een aparte module worden afgespeeld.

 

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.