fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe kun je een angst voor roltrappen aanpakken?

In warenhuizen, grote kantoren, stations en luchthavens, vind je roltrappen. Een roltrap maakt het de gebruiker gemakkelijker, zodat traplopen niet vermoeiend hoeft te zijn. Voor de meeste mensen is het gebruik van een roltrap geen enkel probleem. Toch zijn er mensen die er erg tegenop zien om op een roltrap te stappen. Zij hebben een bepaalde angst voor een roltrap. Is er iets tegen deze angst te doen en welke behandeling kan hiervoor gegeven worden?

Wat is een roltrappenfobie?

Er is natuurlijk wel een verschil tussen een roltrap eng vinden en angsten voelen. Veel mensen vinden een roltrap bijvoorbeeld spannend bij het betreden hiervan, omdat je wilt voorkomen dat je op de rand van twee treden stapt en zo valt als de treden zich uitvouwen. Dit is een gezonde spanning en belet je niet om de roltrap te negeren. De spanning die je voelt, zet je juist aan om extra voorzichtig te zijn.

Bij grote angst, durf je echt niet een roltrap op te stappen en kunnen er allerlei angstsymptomen ontstaan en raak je in paniek. Je zult ook nooit een roltrap betreden en er alles aan doen om dit te voorkomen. In dat geval is er sprake van een fobie. Hoewel een fobie vaak van grote invloed is op het dagelijkse leven van mensen, zal dit met een roltrappenfobie minder zijn, want roltrappen kom je niet altijd en overal tegen. Wel is er voor deze fobie een officiële benaming: escalafobie.

angst voor roltrappen

Wat zijn de symptomen van een escalafobie?

Bij het zien van een roltrap of bij het daadwerkelijk gebruiken, zal je lichaam door de angst bepaalde symptomen afgeven die je normaal bij andere angsten en fobieën ook ziet. Je hartslag verhoogt zich, je moet misschien naar adem happen en je gaat uit angst trillen. Het kan ook zijn dat je aan paniekaanval krijgt en dat je lichaam helemaal verstramt of je gaat juist hyperventileren. Met deze symptomen weet je dat je een roltrap niet zomaar even spannend vind, maar dat je daadwerkelijk last hebt van een roltrappenfobie.

Is er een oorzaak te achterhalen?

Een duidelijke aanwijsbare oorzaak is niet altijd te geven, als je angst voor roltrappen hebt. Wat wel vaststaat is dat een dergelijke fobie vooral ontstaat nadat je hier een nare ervaring mee hebt gehad of dat een naaste familielid dit is overkomen. Je kunt een roltrappenfobie dus al krijgen, doordat anderen vertellen dat een roltrap gevaarlijk is. Erfelijke aanleg voor fobieën kan meespelen. Je bent dan extra gevoelig voor een fobie en dan hoef je maar iets mee te maken op een roltrap en je hebt een roltrappenfobie te pakken.

hulpmiddelen tegen roltrappenangst

Is een roltrappenfobie te behandelen?

Als je merkt dat je erg veel last hebt van je angst voor een roltrap, dan kun je hiervoor in behandeling gaan. Er zijn enkele behandelmethodes die uitkomst kunnen bieden. Een intake met een behandelaar zal je meer duidelijkheid verschaffen, over welke behandelmethode het beste is.

Cognitieve gedragstherapie

Wanneer je in aanraking komt met een roltrap, dan kun je niet meer helder en rationeel denken. Je hebt alleen nog maar negatieve gedachten over de roltrap en alles wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Tijdens gedragstherapie leer je een andere manier van denken. Zo hoef je de roltrap helemaal niet als een angstig en gevaarlijk probleem te zien. Als jij hiervan overtuigd kunt worden, dan zal het stukken gemakkelijk zijn om een roltrap te betreden.

Exposure therapie

Een zeer effectieve manier om van je roltrappenfobie af te komen, is door met je angsten geconfronteerd te worden. Dit gebeurt onder begeleiding bij exposure therapie. Samen met je therapeut ga je daadwerkelijk een roltrap gebruiken. Het zal best even spannend zijn, maar het is wel de beste methode om je angsten tegemoet te treden. Na meerdere sessies zul je op een gegeven moment wennen en zie je ook dat er eigenlijk niets ernstigs hoeft te gebeuren.

EMDR

Heb je een traumatische ervaring met een roltrap meegemaakt? Of speelt er een ander trauma, waardoor een roltrappenfobie is ontstaan? Dan is EMDR een effectieve therapie. Tijdens de sessie denk je terug aan het trauma en tegelijkertijd moet je de handbewegingen of geluidssignalen van de therapeut volgen. Dit is afleiding. Hierdoor zal het verwerken van het trauma gemakkelijker gaan. Je haalt op een gegeven moment het trauma in gedachten op, zonder heftige emoties erbij te voelen, zoals de angst voor een roltrap.

Hulpmiddelen van Psylaris om roltrappenangst tegen te gaan

Met de veelal digitale hulpmiddelen van Psylaris voor de GGZ, wordt het nog gemakkelijker om een roltrappenfobie te bestrijden. Zo kan exposure therapie geheel plaatsvinden via virtual reality. Dit is tijdbesparend en minder arbeidsintensief. De patiënt kan gewoon in de behandelkamer of thuis met een VR-bril op, geconfronteerd worden met een roltrap. Hier heeft Psylaris speciale modules voor ontwikkeld voor de VR-bril.

Met de door Psylaris ontwikkelde EMDR-Remote, kunnen patiënten vanuit huis door middel van EMDR aan hun roltrappentrauma behandeld worden. Dit is een online platform dat gemakkelijk én veilig via een webbrowser benaderd kan worden. Hier kan de behandelaar beeldbellen met de patiënt en diverse soorten afleidingstaken gebruiken. Dit bespaart tijd voor zowel de therapeut als de patiënt.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.