fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Is er van claustrofobie af te komen?

Er zijn bepaalde angsten die niet direct gezien worden als een angststoornis. Dit komt omdat veel mensen deze vorm van angst kennen en het daarom wat algemener geaccepteerd is. Denk bijvoorbeeld aan een angst voor spinnen. Zo is het ook met de angst om opgesloten te zitten in kleine ruimtes. Dit is een claustrofobische angst. Best veel mensen lijden hier aan, maar er zijn maar weinig mensen die hiervoor een behandeling ingaan. Toch is een behandeling doorgaans snel en succesvol.

Wat is claustrofobie?

Het woord is opgebouwd uit twee woorden in het Latijn, namelijk ´Claustrum´, wat een afgesloten en/of kleine ruimte betekent en ´Fobos´, wat we in de volksmond fobie noemen en dat is angst. Het is dus een angst om in kleine ruimtes aanwezig te zijn of in afgesloten ruimtes waar je niet direct uit kunt ontsnappen. Wat is claustrofobie, kan voor iedereen anders ingevuld worden. Voor sommigen houdt is dit een lift, terwijl voor anderen als afgesloten ruimte een treincoupé is of een bioscoopzaal.

claustrofobie

Wat zijn de claustrofobie symptomen?

Er bestaan diverse gradaties in angst voor krappe en afgesloten ruimtes. Je kunt je er overheen zetten en toch die afgesloten ruimte betreden, maar er zijn ook mensen die volledig in paniek raken. Klachten als benauwd worden, het gevoel hebben om te stikken, zweten en huilen zijn enkele claustrofobie symptomen die kunnen optreden. Mensen waarbij de angst erg is doorgeschoten, zullen bepaalde situaties en locaties gaan vermijden. Hoe hoog een appartement ook is, ze zullen de trap nemen in plaats van de lift. Dit is niet altijd even verstandig, want een angst kan juist goed bestreden worden door deze angst tegemoet te treden.

Wat is de oorzaak van claustrofobie?

Angst voor kleine en afgesloten ruimtes, is een fobie die vergelijkbaar is met alle andere soorten fobieën. Het is geen aparte soort angststoornis. Net zoals alle angststoornissen, is de claustrofobie oorzaak niet altijd te achterhalen. Sommige mensen zijn altijd al angstig geweest voor kleine ruimtes, waarbij het meestal gaat om een lichte angst dat het leven niet ontregeld. Er zijn ook gevallen, waarbij de angst duidelijk aanwijsbaar is ontstaan naar aanleiding van een traumatische ervaring.

claustrofobie behandeling

Welke claustrofobie behandeling volgen?

Een claustrofobie behandeling is doorgaans succesvol en vaak al in korte tijd. De patiënt kan meestal al snel overtuigd worden van het feit dat kleine ruimtes zelf niet gevaarlijk zijn. Het is vooral de angst dat je niet direct weg kunt komen. Hier wordt in behandeling vaak op gefocust, waarbij bepaalde situaties bewust worden opgezocht.

Exposure therapie

Als niet bekend is hoe de fobie tegen kleine ruimtes is ontstaan, dan is exposure therapie zeer effectief. In het Nederlands is exposure therapie een vorm van blootstelling. Blootstelling aan kleine ruimtes, is de perfecte methode om van je angst af te komen. Uiteraard gebeurt dit wel onder de veilige begeleiding van de therapeut. Door voortdurend aan kleine of afgesloten ruimtes bloot te staan, zal het lichaam wennen en zal de angst verminderen of zelfs verdwijnen.

EMDR therapie

Wanneer de angst overduidelijk is ontstaan door een trauma, dan is EMDR therapie de meest geschikte methode. Bijvoorbeeld iemand heeft een trauma opgelopen door een tijd vast te zitten in de lift. De filosofie achter EMDR, is afleiding van het trauma. De therapeut vraagt de patiënt het trauma in gedachten terug te halen. Tijdens het terugdenken, is het de bedoeling dat de patiënt ook de handbewegingen van de therapeut volgt of naar geluiden luistert via een koptelefoon. Dit is de afleiding, wat telkens wordt herhaald. Hierdoor wordt het trauma beter ´weggezet´ en kan er met minder emotie aan teruggedacht worden. De angst zal hierdoor verdwijnen.

Cognitieve therapie

Bij ernstige angst, kan cognitieve therapie een belangrijke rol spelen. In principe draait het allang niet meer om de kleine en benauwde ruimte, maar om de angst voor de angst. Dit wordt aangepakt met cognitieve therapie. Het draait dan vooral om de patiënt te overtuigen dat de ruimte zelf niet angstig is, maar dat hij/zij bang is voor de angst voor wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Ook de patiënt overtuigen met statistische gegevens is mogelijk. Deze therapie wordt vaak gecombineerd met exposure therapie, zodat de patiënt daadwerkelijk overtuigd raakt dat er niets hoeft te gebeuren.

Psylaris zet moderne technieken in tegen claustrofobie

Psylaris ontwikkelt moderne hulpmiddelen voor de GGZ, om de behandeling tegen angststoornissen nog gemakkelijker en sneller te laten verlopen. Virtual reality is niet meer weg te denken in de wereld van de GGZ. Hiervoor heeft Psylaris diverse soorten modules ontwikkeld. Met VRET (Virtual Reality Exposure Therapie), wordt de patiënt via een VR-bril blootgesteld aan een benauwde kleine ruimte waar hij/zij altijd claustrofobisch voor is. Het voordeel van VR therapie, is dat de patiënt in een veilige omgeving blijft en dat behandeling frequenter ingezet kan worden.

Als de patiënt wordt behandeld met EMDR therapie tegen claustrofobische angsten, dan heeft Psylaris hiervoor het volledige online platform EMDR-Remote ontwikkelt. Hiermee is EMDR op afstand mogelijk. De behandelaar wordt enorm ontlast en EMDR-Remote biedt veel meer mogelijkheden om de patiënt op afstand af te leiden. Het platform is veilig om in te loggen en je hoeft niets te downloaden.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.