fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Wat is pleinvrees en hoe kom je er vanaf?

Een fobie waar een sociaal isolement op de loer ligt, is pleinvrees. Dit is de algemene benaming, een andere pleinvrees betekenis is agorafobie. De agorafobie betekenis is een afgeleide van het Griekse woord ´agora´, wat ´markt of marktplaats´ betekent. De term ´fobie´ staat voor angst. En dit is dus exact waar mensen met een pleinvrees fobie last van hebben. Zij zullen niet graag naar een markt of supermarkt gaan, want dan raken zij in paniek.

Wat is pleinvrees?

Wanneer je last hebt van pleinvrees, dan ben je bang om open ruimtes te bezoeken waar veel mensen samenkomen. Vandaar ook het woord ´plein´ in deze term, want op pleinen komen vaak veel mensen samen. Maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld de supermarkt en andere winkels, restaurants, musea en het openbaar vervoer. Kortom, bij een ernstige vorm van deze angststoornis, ben je bang om vrijwel alle openbare plekken te bezoeken waar veel mensen samenkomen. Dit hoeft nog niet eens altijd de angst te zijn voor de ruimte zelf. Vaak is de angst dusdanig vergevorderd, dat het is omgeslagen naar de angst om een paniekaanval te krijgen in een openbare ruimte. Het feit dat je dan ´gevangen´ zit in deze openbare ruimte en nergens naartoe kunt, is de grootste angst.

pleinvrees

Agorafobie symptomen

De agorafobie symptomen als je je in een bepaalde open ruimte bevindt kunnen divers zijn. Je zal sowieso onder hoge spanning staan en je onrustig voelen. Je hebt duidelijk het gevoel dat je de situatie moet verlaten, omdat je geen controle meer hebt. Hierbij kunnen allerlei lichamelijk klachten meespelen. Je voelt je benauwd en misschien ontstaat er zelfs druk op de borst. Je kunt gaan trillen en het angstzweet breekt je letterlijk uit. Ook hartkloppingen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen symptomen zijn.

Vermijdingsgedrag

De angst om openbare open ruimtes en het openbaar vervoer te betreden, leidt in veel gevallen tot vermijdingsgedrag. Je gaat dan ook daadwerkelijk niet meer naar de winkel, je gaat niet uit naar de bioscoop of café en mijdt de trein en de bus. Eigenlijk komt je sociale leven helemaal stil te liggen, want je komt nauwelijks de deur meer uit. Je kunt daarom vereenzamen en in een sociaal isolement terechtkomen. Daarom is het zo belangrijk om een pleinvrees behandeling in te gaan, want jezelf opsluiten leidt alleen maar tot nieuwe klachten, zoals een depressie.

Wat is de agorafobie oorzaak?​

Wat is de oorzaak van agorafobie?

Er is niet één bepaalde soort oorzaak voor deze fobie. Er kunnen meerdere factoren meespelen. Het kan bijvoorbeeld erfelijke aanleg zijn. Dan hoeft het nog niet eens angst voor open ruimtes te zijn, als bepaalde fobieën in de familie voorkomen, dan heb jij een hoger risico om hier ook mee geconfronteerd te worden. Een andere agorafobie oorzaak kan een traumatische ervaring zijn. Heb je in een open ruimte een trauma meegemaakt? Dan kun je angstig zijn dat dit weer gebeurt en juist daarom open ruimtes mijden.

Is er een agorafobie behandeling?

Een pleinvrees fobie moet je zeker laten behandelen, anders ga je symptomen krijgen van vermijdingsgedrag en dan vereenzaam je. Er zijn afhankelijk van de oorzaak, verschillende behandelingen mogelijk.

EMDR

EMDR staat voor ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing´ en is een effectieve behandeling als de oorzaak een trauma is. Er wordt niet op de fobie zelf gefocust, maar op verwerking van het trauma. Als je dit namelijk hebt verwerkt, dan zijn ook je angsten verdwenen. EMDR is een therapie die in 1989 is ontwikkeld. Het houdt in, dat de patiënt aan het trauma terugdenkt en tegelijkertijd wordt afgeleid met een handgebaar of geluidssignaal. Door dit telkens te herhalen, zal er gemakkelijker aan het trauma worden teruggedacht, zonder dat dit overdreven emoties of angsten met zich meebrengt. Wetenschappelijk is vastgesteld dat EMDR werkt, maar hoe dit precies in de hersenen plaatsvindt, is nog steeds onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

Exposure therapie

Exposure therapie is blootstelling aan de angstige situatie. In dit geval wordt de patiënt dus letterlijk in een open ruimte gezet, juist waar hij/zij zo bang voor is. Uiteraard wel onder begeleiding van de behandelaar. Hierdoor wen je langzaamaan aan de situatie en merk je dat er eigenlijk niets ergs hoeft te gebeuren. Exposure therapie is meestal zeer succesvol bij een agorafobie.

Cognitieve gedragstherapie

Gedragstherapie is dus het letterlijk veranderen van het eigen gedrag. Bepaalde denkgewoontes zijn negatief en moeten omgezet worden naar positieve gedachten. Zo ga je op den duur zien dat er meer mogelijk is en dat je dus niet bij voorbaat jezelf al thuis opsluit omdat je geen openbare plek wilt bezoeken. Vaak wordt deze therapie gecombineerd met een andere therapie, zoals exposure therapie.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality​

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.