fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Waar komt angst voor politie vandaan?

Er zijn letterlijk vele honderden angsten en fobieën. Sommige angsten klinken heel vreemd en bij andere angsten kan iedereen zich wel wat voorstellen. Als je wel eens met de politie in aanraking bent geweest, dan zou je eventueel een angst voor de politie kunnen ontwikkelen. Wel moet gesteld worden, dat dit zelden gebeurt. Lang niet iedereen komt op een negatieve wijze met de politie in aanraking en houdt hier een trauma aan over. Heb je toch angst voor de politie en beïnvloed dit op een bepaalde wijze je leven? Dan is het goed om hulp te zoeken.

Wat is de oorzaak van politieangst?

Er mag vanuit gegaan worden, dat een natuurlijke angst voor de politie niet bestaat. Met andere woorden, angst voor de politie komt voort uit een trauma. Vaak ben je dan in aanraking met de politie geweest. Het is logisch dat je bang bent voor de politie, als je iets op je kerfstok hebt. Als je dan politie ziet, dan ga je er vandoor, want je bent bang dat je moet boeten. Maar de politie gaat niet alleen achter bandieten aan, die terecht bang moeten zijn voor de politie. Je kunt een ongeval krijgen of een overval meemaken, waarbij de politie wordt opgeroepen. In dit soort gevallen probeert de politie juist hulp te bieden, dus een reden om dan bang te zijn is er niet. Veel waarschijnlijker is dat je een trauma hebt opgelopen van de gebeurtenis zelf, zoals het ongeluk of de overval. Omdat de politie het eerst ter plaatse is, misschien wel met sirenes en zwaailichten, wat ook angstig kan zijn, wordt de angst op de politie geprojecteerd.
angst voor politie

Een sociale fobie

De angst voor de politie kan raakvlakken hebben met een sociale fobie. Je bent dan bang voor publiek. Vooral het feit dat je bijvoorbeeld op een feestje of een etentje in het openbaar belachelijk gemaakt wordt, maar ook spreken in het openbaar is vorm van sociale fobie. De politie opereert veelal op openbare plekken en trekt altijd veel bekijks. Zo kun je bang zijn om in het openbaar gearresteerd of aangesproken te worden door de politie. In dit geval heb je dan een vorm van sociale fobie.

Zijn er symptomen bij politieangst?

Omdat angst voor de politie niet echt een specifiek erkende angst- of fobiesoort is, zijn er ook geen specifieke symptomen bekend. Er mag vanuit gegaan worden, dat de symptomen overeenkomen met andere soorten angsten. Denk aan hartkloppingen, zweten, droge mond en paniekaanvallen, bij het zien of spreken van politie. Als je in gesprek met de politie symptomen krijg, dan heb je zeker iets uit te leggen. Dit kan namelijk ´verdacht´ gedrag zijn. Je doet er goed aan om de achterliggende oorzaak van politieangst te onderzoeken en je hiervoor te laten behandelen.

Politieangst behandelen met EMDR therapie

Omdat angst voor de politie vrijwel altijd voortkomt uit een trauma, is EMDR de beste behandelmethode. Tijdens een EMDR behandeling wordt gevraagd om aan het trauma of aan een bepaalt politieoptreden terug te denken. Dit is een confrontatie die je niet leuk vindt en het liefst wilt vermijden. Toch moet je dit doen, omdat ook het herstel ingezet wordt. Op het moment dat je het trauma voor de geest haalt, leidt de therapeut je af met een handgebaar die jij moet volgen. Op dat moment denk je minder aan het trauma of zelfs helemaal niet meer. Bij herhaling, zal het opvallen, dat het gemakkelijker wordt om het trauma weer in gedachten terug te halen. Ook de emoties die je voelt zullen minder zijn of zelfs helemaal zijn verdwenen. Dit betekent dat je het trauma hebt verwerkt en daarmee zal ook je angst voor de politie zijn verdwenen.

EMDR op moderne wijze met Psylaris

Als ontwikkelaar voor vooruitstrevende innovaties voor de GGZ, heeft Psylaris ook de EMDR therapie enkele moderne hulpmiddelen gegeven. Met virtual reality kan tegenwoordig goed een EMDR behandeling worden gegeven. Dit kan in de behandelkamer, maar ook bij de cliënt thuis. Als behandelaar heb jij altijd de controle over wat de cliënt via de VR-bril te zien krijgt en heb je veel meer digitale mogelijkheden om af te leiden. Ook heeft Psylaris een platform voor de behandelaar ontwikkeld, wat luistert naar de naam EMDR-Remote. Met dit handige online platform, hoeft de cliënt niet meer aanwezig te zijn in de behandelkamer. Je behandelt op afstand met EMDR therapie. Dit kan bijvoorbeeld met beeldbellen via het platform en hierbij heeft de behandelaar ook erg veel mogelijkheden om digitaal af te leiden. Het platform is veilig te gebruiken en kan simpel bereikt worden via de webbrowser.
EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.