fbpx

100+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

3000+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

25.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Eenvoudige uitleg van EMDR

EMDR is een psychologische behandeling, waarvan studies hebben aangetoond dat het een van de meest effectieve behandelingen is voor het verminderen van symptomen van PTSS (posttraumatische stressstoornis) EMDR is een behandeling waarbij de aandacht tegelijkertijd van links naar rechts, van links naar rechts, enz. wordt getrokken, terwijl de persoon herinneringen aan zijn of haar trauma vertelt.

Waar komt de afkorting EMDR vandaan?

De methode heet Eye Movement omdat Francine Shapiro ze zelf ontwikkelde nadat ze stressvermindering had ervaren met oogbewegingen; in EMDR-therapie werd patiënten gevraagd over hun trauma te praten terwijl ze hun handen en vingers volgden met hun ogen. Tegenwoordig wordt EMDR vaak toegepast met geluid uit een koptelefoon of door op de knie te tikken.

Uitleg van EMDR

PTSS is een mentale stoornis die ontstaat na een traumatische gebeurtenis. Symptomen zijn onder meer het herhaaldelijk terugdenken aan de gebeurtenis, het vermijden van de herinnering, en het extreem van streek zijn over de herinnering. Als de symptomen langer dan een maand aanhouden en het dagelijks leven aanzienlijk belemmeren, zelfs nadat de situatie niet meer gevaarlijk is, wordt gesproken van PTSS (DSM-IV).

De onderliggende effecten van EMDR

De meeste literatuur suggereert dat EMDR de hersenen in een toestand brengt die de verwerking van traumatische herinneringen vergemakkelijkt. Door de herinnering opnieuw te beleven, wordt ze flexibel en kan ze in een andere vorm worden opgeslagen. Francine Shapiro stelt zelf dat EMDR de integratie van traumaherinneringen met adaptieve informatie vergemakkelijkt; veel andere behandelingen voor PTSS, zoals ‘exposure‘, hebben vergelijkbare effecten, maar na een EMDR-behandeling zijn de herinneringen die verteld worden veel minder levendig en minder emotioneel Dit is. Men denkt dat het effect wordt bereikt door de communicatie tussen de hersenhelften te verbeteren door vingers door de ogen te laten volgen.

Wil je eens verder praten over Eenvoudige uitleg van EMDR of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.