fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Voorbeelden van EMDR therapie

EMDR therapie voorbeelden

Het meemaken van een ernstige gebeurtenis, wordt ook wel eens trauma genoemd. Een traumatische ervaring is dusdanig ernstig, dat het zeer ingrijpende gevolgen kan hebben in jouw leven. Het gaat dan ook niet om zomaar een gebeurtenis, het kan een gewelddadige overval zijn, seksueel misbruik, een overlijden van een dierbare of een ernstig ongeval. Het is normaal dat als je een dergelijke ervaring meemaakt, je even de tijd nodig hebt om dit te verwerken. In de regel zullen de meeste mensen hier de tijd voor nemen, zodat de herinnering een plekje krijgt. Het verwerken is niet voor iedereen mogelijk, met ernstige klachten tot gevolg.

Het oplopen van een PTSS na een traumatische ervaring

Wanneer je een traumatische ervaring hebt meegemaakt en moeite hebt om dit te verwerken, dan kan het zijn dat je een posttraumatische stressstoornis (PTSS) oploopt. Van een PTSS is al sprake, als je klachten hebt naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis, die langer dan een maand aanhouden. Normaliter kost het enkele dagen, misschien een paar weken om bij te komen van een trauma. Als dit veel langer blijft doorspelen, dan is een diagnose PTSS vaak onontkoombaar en kamp je weer met geheel eigen PTSS klachten.

Wat zijn de belangrijkste klachten van PTSS?

Het belangrijkste kenmerk van PTSS, is dat je de traumatische gebeurtenis telkens weer als een film voor je afspeelt. Ook je gevoelen en gedachten op dat moment komen weer boven, waardoor je voortdurend intensief met het meegemaakte trauma bezig bent. Hierdoor kun je last krijgen van slaapproblemen of nachtmerries. Je zult erg prikkelbaar zijn en vaak komt het voor dat mensen met een PTSS een erg kort lontje hebben. Ze kunnen op de vreemdste momenten een driftbui krijgen. Je zult merken dat je voortdurend alert bent in je omgeving en plotseling een angst- of paniekaanval kunt krijgen. Met een PTSS kun je ook een depressie en zelfs zelfmoordgedachten krijgen.

Sociaal isolement

Een ander belangrijk kenmerk van een PTSS, is het sociale isolement waarin je terechtkomt. Ten eerste sluit je je af voor bepaalde situaties, locaties en personen. Je wilt niets meer van doen hebben met situaties die je mogelijk weer aan het trauma laten herinneren. Anderzijds kun je mede door je klachten van bijvoorbeeld een kort lontje, mensen afstoten. Wanneer je door PTSS in een sociaal isolement bent terechtgekomen, dan heb zeker professionele hulp nodig.

Welke vormen van traumabehandeling zijn er?

Als je kampt met een onverwerkt trauma of PTSS, dan is het lastig om hier zelf nog uit te komen. Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Er zijn namelijk diverse behandelingen waar je voor in aanmerking komt.

EMDR therapie

Een van de meest succesvolle therapieën om trauma´s te verwerken, is EMDR. EMDR staat voor ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing´. De bedoeling bij EMDR, is om door middel van afleidende technieken het werkgeheugen te overbelasten. Hierdoor kan de herinnering aan het trauma vervagen of gemakkelijker ´geparkeerd´ worden, dus een plekje worden gegeven. De patiënt zal in de behandelkamer het trauma voor zich halen en tegelijkertijd afgeleid worden door de therapeut door middel van een handgebaar of geluidsignaal. Door dit herhaaldelijk te doen, zal het je op een gegeven moment lukken om met minder emotie naar het trauma te kijken.

Cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie, oftewel CGT, staan iemands gedachten en gedrag centraal. Het zijn deze factoren die de gevolgen van een traumatische gebeurtenis in stand houden. De behandeling bij CGT bestaat voornamelijk uit gesprekken met de psycholoog over gedragsverandering en beïnvloeding van gedachten. Je gaat met de psycholoog in gesprek over het trauma en wat dit voor gevolgen heeft voor je gedrag en gedachten. Door het gedrag met behulp van de psycholoog aan te passen, verdwijnen de klachten.

Beknopt Eclectische Psychotherapie voor PTSS

Speciaal voor mensen met PTSS, is er BEPP. Deze behandeling is ontwikkeld door het AMC in Amsterdam en voegt diverse behandeltherapieën samen. Hierdoor ontstaat er een intensieve behandeling met elementen uit de cognitieve gedragstherapie, psychotherapie en hypnotherapie. Dit is een behandeling die bestaat uit 16 sessies van een uur, waarna de klachten verdwenen moeten zijn.

Narratieve Exposure Therapie

Narratieve Exposure Therapie, oftewel NET therapie, is een therapie waarbij de traumatische gebeurtenis weer wordt opgeroepen. Dit is ook het geval bij EMDR, maar bij NET therapie wordt je niet afgeleid. De therapeut probeert je die gebeurtenis in het perspectief van je gehele leven te laten plaatsen. Je geeft het trauma dan als een onderdeel van je levenservaring een plekje.

Wil je eens verder praten over Voorbeelden van EMDR therapie of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.