fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR toepassing bij dwanggedachten

Als je last hebt van obsessieve gedachten, kunnen die je leven sterk beïnvloeden. Obsessieve gedachten kunnen leiden tot dwangmatige handelingen of je ervan weerhouden iets te doen. Het huis niet kunnen verlaten voordat je een bepaald ritueel hebt voltooid, kost niet alleen veel tijd, maar is ook erg vermoeiend. Maar ook wanneer een stemmetje in je hoofd je zegt geen chocolade te eten, de straat niet op deze plek over te steken, of alleen op kantoor te werken als alles op je bureau precies recht en in de juiste volgorde staat, kost dat veel energie. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid en concentratieproblemen, die zo ernstig kunnen worden dat u niet meer normaal kunt functioneren.

Zoek hulp als je last hebt van obsessieve gedachten

Iedereen heeft wel eens gedacht: “Als ik er nu voor zorg dat ik de weg oversteek voordat het groene voetgangerslicht gaat knipperen, krijg ik die nieuwe baan”. Een gekke gedachte die je meteen van je afschudt. Maar er zijn ook mensen voor wie dit soort gedachten hun leven domineren. Dit heeft zo’n invloed op hun dagelijks leven dat zij vaak tot meer en meer dwangmatige handelingen komen. Het is niet langer voldoende om het zebrapad over te steken voordat de voetgangerslichten beginnen te knipperen, of om op de witte strepen van het zebrapad te stappen, of om slechts een maximaal aantal stappen te zetten om aan de andere kant te komen. Dan is het tijd om hulp te halen.

EMDR therapie voor het elimineren van obsessieve gedachten

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om een obsessieve gedachte uit je hoofd te krijgen. Als u hier niet toe in staat bent en het uw dagelijks leven beïnvloedt, moet u hulp zoeken. Eerst zal uw therapeut een intakegesprek met u hebben om het probleem te inventariseren. Of EMDR-therapie voor dwangstoornis in uw geval een optie is, hangt af van de individuele situatie. Uw therapeut is het best in staat om dit te beoordelen en vaak zijn meerdere sessies nodig om duidelijk te krijgen wat er precies aan de hand is en waar de stoornis vandaan komt, hoewel dit laatste niet altijd gemakkelijk vast te stellen is.

Hoe werkt EMDR-therapie?

Bij EMDR-therapie beweegt de therapeut zijn of haar handen heen en weer voor uw ogen. Je wordt verondersteld deze bewegingen met je ogen te volgen. Bij EMDR-therapie kan ook gebruik worden gemaakt van ’tapping’, waarbij de therapeut de knieën van de patiënt beurtelings aanraakt. Er kunnen ook geluidsfragmenten worden gebruikt, afwisselend links en rechts afgespeeld via een hoofdtelefoon. De manier waarop EMDR-therapie wordt toegepast bij dwangstoornis hangt natuurlijk af van de patiënt en de ernst van de situatie.

EMDR is geen wonder therapie

Hoewel met EMDR goede resultaten worden bereikt, is het natuurlijk geen wondermiddel. Het is zeker niet zo dat je na 1 of 2 sessies met EMDR van je dwangstoornisaf bent. In het beste geval kan EMDR worden gebruikt ter ondersteuning van de therapie, die vaak enige tijd in beslag neemt. Het hangt er ook vanaf hoe lang je de dwangstoornis al hebt en hoeveel last je ervan hebt. Doet het zich bijvoorbeeld alleen voor wanneer u gespannen bent of beheerst het uw hele dagelijkse leven? Dat is een groot verschil. Maar EMDR heeft zeker positieve resultaten laten zien bij het helpen van mensen met lastige dwangstoornis.

Is dwangstoornis iets om je voor te schamen?

Veel mensen schamen zich ervoor dat ze aan dwangstoornis lijden en proberen het voor de buitenwereld te verbergen. Zij vertellen niemand in hun omgeving hoeveel moeite het kost om met de stoornis te leven en een zo normaal mogelijk leven te leiden. Als je dwangstoornis je leven beheerst en het je onmogelijk maakt om normaal te functioneren en van het leven te genieten, is het hoog tijd om er iets aan te doen. De eerste stap is meestal contact opnemen met uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een goede therapeut die EMDR en andere therapieën kan toepassen om te proberen u van uw dwangstoornis af te helpen.

Ga altijd naar een ervaren therapeut

Wilt u EMDR-therapie proberen om van dwangstoornis af te komen? Zoek dan altijd naar een gecertificeerde therapeut die ervaring heeft met EMDR. Het is een vorm van therapie die je niet zomaar kunt “uitproberen”. Het moet zeer voorzichtig worden gebruikt om geen negatieve effecten te hebben. Soms is één sessie voldoende, maar het komt ook voor dat meerdere sessies nodig zijn. Dit hangt onder meer af van hoe de patiënt op de therapie reageert. Zoals bij alle therapieën is het effect het grootst wanneer de patiënt meewerkt met een positieve instelling en er zelf naar streeft om van zijn symptomen of problemen af te komen.

Wil je eens verder praten over EMDR toepassing bij dwanggedachten of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.