fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe EMDR-plus je kan helpen in een face to face sessie

Iedereen kan wel eens een ernstige en ingrijpende gebeurtenis meemaken. Denk aan geweld, (seksueel) misbruik, een ongeval of het overlijden van een dierbare. Een dergelijke gebeurtenis kost even tijd om te verwerken. De meeste mensen zullen nadien de gebeurtenis een plekje geven en doorgaan met hun leven. Maar dit lukt niet iedereen. Een heftige gebeurtenis wordt dan al snel een trauma, waar men de gehele dag door mee geconfronteerd wordt. Dit is pijnlijk en zorgt ervoor dat je situaties gaat mijden. Dit wordt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) genoemd. Om hier vanaf te komen, moet je een behandeling volgen.

Welke behandeling tegen een posttraumatische stressstoornis?

Het belangrijkste kenmerk van een PTSS, is dat de film van de gebeurtenis, voortdurend in je hoofd wordt afgespeeld. Soms denk je even rust te hebben, maar dan beland je in een bepaalde situatie die aan de gebeurtenis doet denken en dan komt het trauma weer boven. Dit is vooral voor jezelf lastig, maar zeker ook voor je omgeving. PTSS beïnvloed je gehele gedrag, met in het ergste geval een sociaal isolement tot gevolg. Zelf van een PTSS afkomen is onmogelijk. Hiervoor ben je te ver heen, maar er zijn goede behandelmethodes voorhanden. Er zijn diverse soorten psychische behandelmethodes, waarmee je van PTSS af kunt komen. Een zeer succesvolle behandelmethode, is EMDR therapie.

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing´. Het is een therapie waarbij je op basis van de zogenaamde ´eye movement´ van het trauma wordt afgeleid. Dit houdt in de praktijk in, dat de therapeut je vraagt om de traumatische gebeurtenis in gedachten voor je te halen, inclusief alle gevoelens en gedachten van dat moment. Dit is uiteraard lastig voor iemand met een PTSS, want hij/zij doet er alles aan om dit te voorkomen. Tijdens de sessies worden er dan ook voldoende pauzemomenten ingelast. Wanneer het trauma wordt herbeleefd, leidt de therapeut je af met een handgebaar die jij met je ogen moet volgen. Het kan ook zijn dat je een koptelefoon op krijgt en door middel van een geluidssignaal wordt afgeleid. Het moment van afleiding zorgt ervoor, dat je van het ene op het andere moment niet meer aan het trauma terugdenkt. Dit wordt telkens herhaald, zodat je het trauma gemakkelijker loslaat en kunt ophalen. Dit is in feite de gebeurtenis een plekje geven.

EMDR via virtual reality met EMDR-Plus

Moderne, vooral digitale technieken, kunnen een belangrijke rol spelen in de geestelijke gezondheidszorg. Psylaris is al lange tijd bezig met de ontwikkeling van moderne producten voor de GGZ. Hiermee wordt de dienstverlening gemakkelijker bereikbaar voor mensen die het nodig hebben en eenvoudiger toe te passen voor behandelaren. Virtual reality (VR) is één van de nieuwe technieken die zeer succesvol wordt ingezet in de GGZ. VR maakt het geven van een behandeling efficiënter en de behandeling kan ook op afstand worden gegeven, iets wat in de toekomst steeds vaker te zien zal zijn.

EMDR therapie is een therapievorm, waarbij normaliter de therapeut en cliënt bij elkaar in één ruimte aanwezig zijn. Hierbij dient de cliënt het handgebaar van de therapeut te volgen. EMDR via VR gaat er heel anders aan toe. Met EMDR-Plus heeft Psylaris een module ontworpen, waarbij de cliënt een VR-bril op krijgt en zowel in de behandelkamer van de therapeut, maar ook op afstand kan worden behandeld. Een combinatie kan natuurlijk ook, waardoor VR direct zorgt voor frequentere behandelingen en hierdoor een sneller herstel.

Hoe werkt EMDR-Plus?

Het handgebaar of een geluidssignaal is de traditionele vorm van afleiding tijdens EMDR therapie. Dit hoeft niet meer bij EMDR-Plus met een VR-bril op. De mate van afleiding, speelt een belangrijke rol in de traumaverwerking via EMDR. Met een VR-bril op, verlaat je de realiteit, maar je weet dat je in een veilige stabiele omgeving bent. Tijdens de behandeling wordt je afgeleid met zeer intensieve afleidingstaken en het lijkt dan alsof jezelf midden in de afleiding staat. Waar je ook kijkt, letterlijk van onderen, van boven en aan de zijkanten is afleiding te zien met video´s en/of foto´s. EMDR-Plus van Psylaris zorgt er voor, dat de therapeut veel meer mogelijkheden heeft om af te leiden en ook om intensiever af te leiden. Als therapeut kun je zelfs met eigen video´s en foto´s afleidingstaken ontwikkelen.

Wil je eens verder praten over Hoe EMDR-plus je kan helpen in een face to face sessie of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.