fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe kun je je voorbereiden op een EMDR-sessie?

Er zijn talloze verschillende soorten psychische behandelingen beschikbaar, als jij kampt met mentale problemen. Er zijn ook tal van mentale problemen en ieder probleem heeft weer een eigen behandeling nodig. Een van deze behandelingen is EMDR therapie. Dit is een relatief nieuwe soort therapie, die in 1989 door een Amerikaanse psycholoog is ontwikkeld. Wanneer pas je EMDR therapie toe en hoe kun jij je voorbereiden op een EMDR-sessie?

Het ontstaan van een posttraumatische stressstoornis

Een van de meeste bekende en meest voorkomende mentale problemen, zijn onverwerkte trauma´s. Dit zijn niet zomaar gebeurtenissen die plaatsvinden in een mensenleven, maar echt situaties die impact hebben op het dagelijkse leven. Denk aan een gewelddadige overval, een ernstig ongeval, seksueel misbruik of het overlijden van een familielid. Als je deze gebeurtenissen geen plekje kunt geven en de gebeurtenis blijft zich maar voortdurend in je hoofd afspelen, dan krijg je de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Wat zijn de symptomen van een PTSS?

Iemand met een PTSS kan last hebben van verschillende soorten symptomen. Dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijkheid. Een kort lontje hebben en soms zelfs om niets in woede uitbarsten, is een veel gehoord symptoom van PTSS. Een ander kenmerk van een PTSS, is het steeds minder deelnemen aan de maatschappij en jezelf opsluiten. Dit heeft alles te maken met het feit dat je bepaalde situaties of locaties uit de weg wilt gaan. Je wilt op deze manier proberen om niet herinnerd te worden aan de traumatische gebeurtenis. Een depressie en een sociaal isolement komen veel voor bij mensen met een PTSS.

EMDR therapie voor traumaverwerking

EMDR behoort tot één van de meest succesvolle methodes om de gevolgen van PTSS te bestrijden. Bij EMDR wordt er gericht behandeld op verwerking van het trauma, dat tot dan toe nog niet heeft plaatsgevonden. Hoe EMDR exact in het brein werkt, is nog steeds onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Wat wel wetenschappelijk is bewezen, is dat EMDR succesvol is voor traumaverwerking.

Bij een EMDR-sessie vraagt de therapeut aan de cliënt om aan het trauma terug te denken. Dit maakt een sessie zwaar, want dit is iets wat je met een PTSS juist niet wilt. Dit houdt in, dat je dus een herbeleving krijgt van het trauma, inclusief alle gevoelens en gedachten die jij op dat moment had. Op een bepaalt moment tijdens de herbeleving, maakt de therapeut een handgebaar die jij met je ogen moet volgen en waardoor jij afgeleid wordt. Dit is de basis van een EMDR-sessie. Telkens wordt jij weer afgeleid en op een gegeven moment zul je merken dat je veel gemakkelijker en met minder emoties aan het trauma kunt terugdenken.

EMDR kan tegenwoordig ook op afstand plaatsvinden. Psylaris is ontwikkelaar van methodes voor EMDR op afstand, zoals EMDR-VR. Hiermee krijg je door middel van virtual reality een EMDR-sessie. Ook EMDR-Remote is een ontwikkeling van Psyslaris en is een online platform voor de behandelaar, waarmee via beeldbellen EMDR gegeven wordt. Het belangrijkste voordeel van deze digitale methodes, is dat de behandelaar veel meer mogelijkheden heeft voor het inzetten van afleidingen en dat de afleiding voor de cliënt veel intenser en doeltreffender is.

Tips om je voor te bereiden op een EMDR-sessie

Vooral voor een eerste EMDR-sessie zul je zenuwachtig zijn. Je wordt immers weer met het trauma geconfronteerd, maar je mag weten dat dit moet om te herstellen van een PTSS en je bevindt je in een veilige omgeving.

Het belangrijkste wat je moet regelen, is een zo rustig mogelijke dag en eventueel ook in de dagen nadat je een sessie hebt gevolgd. De therapie kan impact hebben en is vermoeiend. Geeft dit ook aan in gezinsverband en op het werk. Uiteraard kun je niet onder je werk uit, maar geef wel aan dat je reactie op sommige zaken wat anders zou kunnen zijn.

Verdere voorbereiding op een EMDR-sessie is niet echt nodig. Laat het over je heen komen. Je mag online gerust zoeken naar informatie over wat EMDR is, maar laat ervaringen van anderen even aan je voorbij gaan. Iedere ervaring is anders. De kans is aanwezig dat je er nog meer (onnodig) tegenop gaat zien.

Ga je een EMDR-sessie op afstand volgen?

Een EMDR-sessie online, dus op afstand, vergt wel iets meer voorbereiding. Dit is vooral praktisch van aard. Zorg bijvoorbeeld dat je tijdens de online EMDR-sessie in een aparte kamer zit waar je niet gestoord wordt. Dit is belangrijk, om de sessie succesvol te laten verlopen.

Zorg dat je de sessie op afstand volgt op een groot scherm van een pc of laptop en zorg dat het scherm op ooghoogte staat, zodat je de therapeut aankijkt en goed afgeleid wordt. Zorg ook voor een goede internetverbinding, je wilt immers niet tijdens de sessie ineens wegvallen.

Gebruik een koptelefoon of oortjes om alles goed te kunnen volgen en zet wat te drinken klaar. Door emoties of door veel praten kun je dorst krijgen. Ook tissues kunnen een handig hulpmiddel zijn als je geëmotioneerd raakt.

Wil je eens verder praten over Hoe kun je je voorbereiden op een EMDR-sessie? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.