fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Is EMDR geschikt voor mij?

Iedereen maakt wel eens een heftige gebeurtenis mee. Soms zijn gebeurtenissen zo heftig, dat ze zwaar ingrijpen in jouw leven. Als je een bepaalde gebeurtenis hebt meegemaakt, dan doe je er een tijdje over om het te verwerken. De meeste mensen lukt dit goed, maar niet iedereen zal een goede verwerking hebben. Het gevolg hiervan, is dat je het beeld van de traumatische gebeurtenis voortdurend en vooral ongewenst weer in gedachten afspeelt. Dit staat aan de basis voor allerlei soorten klachten.

Welke klachten krijg je van een onverwerkt trauma?

Heel veel klachten zijn te herleiden naar een gebeurtenis uit het verleden die jij niet hebt verwerkt. Er kunnen bijvoorbeeld angst- en paniekstoornissen uit voortkomen, een dwangneurose of een fobie. Het meest bekende symptoom van een onverwerkt trauma, is een posttraumatische stressstoornis, oftewel een PTSS. Dit is een diagnose die veel voorkomt bij uitgezonden militairen en die verschrikkelijk oorlogsbeelden op hun netvlies hebben. Ook jij kunt met jouw ervaring een PTSS hebben. Het kenmerk van een PTSS, is dat er vele prikkels zijn, die jou weer aan het trauma doen terugdenken. Dit leidt tot wisselende en soms zeer heftige emoties. Je probeert ook om situaties en locaties te vermijden, om maar niet een prikkel te krijgen om aan het trauma terug te denken. Een sociaal isolement is vaak een gevolg van een PTSS.

Wat is EMDR therapie?

Een succesvolle therapie voor traumaverwerking, is EMDR-therapie. De betekenis van deze afkorting is ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing´. In het kort komt het erop neer, dat je door middel van het volgen met je oog van een handgebaar, je de traumatische gebeurtenis opnieuw verwerkt, maar dan als een herinnering en niet als een trauma. Hierdoor verwerk je de gebeurtenis. Je kunt de gebeurtenis met veel minder emotie terughalen en de herinnering heeft verder geen invloed op je dagelijkse leven. Ook bepaalde gevolgen, zoals angsten en fobieën zullen verdwenen zijn.

Hoe werkt EMDR in de praktijk?

Tijdens een EMDR-sessie, vraagt de therapeut jou om de betreffende gebeurtenis in gedachten terug te halen. Dit is uiteraard heftig, want er komen allerlei gevoelens en gedachten bij kijken. Tijdens het terugdenken leidt de therapeut je af met een handgebaar of een geluidssignaal. Hierdoor vergeet je voor een moment het traumatische moment waarin je zit en er komen andere gedachten op. De therapeut zal je ook vragen wat je op dat moment denkt en hoe je over het trauma denkt. Door telkens jou weer af te leiden, verdwijnt steeds meer de emotionele lading die aan het trauma hangt. Je haalt dan ook met minder of soms zelfs zonder emoties het trauma weer op.

Wanneer is EMDR therapie voor jou geschikt?

De hoofdzaak van EMDR therapie is de verwerking van een opgelopen trauma uit het verleden. Als jij last hebt van gebeurtenissen die je misschien als kind of in jouw jeugdtijd hebt meegemaakt, dan kan EMDR veel doen voor de verwerking hiervan. Maar er zijn nog meer problemen waarvoor je EMDR kunt volgen, al zijn veel problemen het gevolg van een onverwerkt trauma.

Heb jij bepaalde angsten, zoals vliegangst, rijangst, pleinvrees of bepaalde fobieën? Veelal zal blijken dat ook dit terug te voeren is naar een trauma. EMDR helpt herstel van angsten en fobieën. Ben je overspannen, heb je een burn-out of een PTSS? Dan is EMDR hiervoor één van de beste therapieën om hier vanaf te komen.

Waar moet je rekening mee houden als je EMDR volgt?

Eigenlijk net als ieder soort therapie waarmee je met onverwerkte trauma´s wordt geconfronteerd, kan ook EMDR erg zwaar zijn. Je moet er vooral rekening mee houden, dat EMDR vermoeiend kan zijn. Voor de sessie hoef je niet grondig voor te bereiden, veel beter is het om na de sessie voldoende rust te nemen. De kans is groot dat je een opgelucht gevoel hebt en dat is een teken dat EMDR goed werkt voor jou.

Is EMDR op afstand geschikt voor jou?

Zie jij op tegen een sessie bij een therapeut in de behandelkamer? Ben je niet in staat om de deur uit te gaan? Gelukkig heeft Psylaris mogelijkheden ontwikkeld voor EMDR op afstand. Met EMDR-Plus van Psylaris, zet je een VR-bril op. Je zit thuis in je veilige omgeving, maar je kunt dan toch online een EMDR-sessie volgen. De therapeut start via de VR-bril een afleidingssessie, waardoor je op een zeer intensieve wijze wordt afgeleid. Hierdoor is de therapie nog doeltreffender.

Psylaris heeft ook EMDR-Remote ontwikkeld. Dit is een speciaal online platform voor behandelaars. Via het platform is stabiel en veilig videobellen mogelijk. De behandelaar en de cliënt zien elkaar, alleen de afleiding is moderner en wel op digitale wijze via het platform.

EMDR is vooral een geschikte therapie als jij nog met onverwerkte trauma´s zit. Het is aan jou wat jij het meest geschikt vindt of je de traditionele wijze van EMDR wilt volgen of EMDR op afstand.

Wil je eens verder praten over Is EMDR geschikt voor mij? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.