fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Kan EMDR-therapie ook online worden gegeven?

EMDR therapie is nu ook online beschikbaar. Een sessie in je eigen huiskamer of waar je je veilig voelt. Je hoeft niet naar huis te gaan na een stressvolle sessie. EMDR online is een relatief korte therapie. Vooral als het om een eenmalige traumatische gebeurtenis gaat, kunt u al na een paar EMDR-sessies verbeteringen ervaren en verder gaan met uw dagelijkse bezigheden, zoals werk en studie. Het werkt, net als in de behandelkamer, door middel van oogbewegingen en zo nodig in combinatie met tikken. Tijdens de EMDR-sessie is de therapeut aanwezig en controleert of alles goed gaat. EMDR is een zeer effectieve behandelmethode voor allerlei soorten trauma.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode voor het verwerken van traumatische ervaringen en het verminderen van symptomen van posttraumatische stress-stoornis (PTSS). PTSS-symptomen zijn klachten die zijn opgetreden als direct gevolg van een specifieke, onaangename gebeurtenis, waarbij de gedachte eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.

Hoe werkt EMDR online therapie?

De therapeut vraagt u zich de gebeurtenis te herinneren, inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die ermee gepaard gaan. Dit wordt eerst gedaan om meer informatie te verzamelen over de traumatische ervaring. Dan wordt de verwerking gestart. De therapeut zal u vragen om de gebeurtenis opnieuw te herinneren. Maar dit wordt nu gedaan in combinatie met een afleidende prikkel. Na elke set is er een korte pauze. De therapeut zal je vragen wat er in je opkomt. Het EMDR-proces leidt meestal tot een stroom van gedachten en beelden, maar soms ook van gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Dingen veranderen vaak. Na elke zin zal u gevraagd worden u te concentreren op de meest opvallende verandering, die gevolgd zal worden door een nieuwe zin.

De verwachte effecten van EMDR online therapie

Door de sets, verliest de herinnering geleidelijk zijn kracht en emotionele lading. Zo wordt het steeds makkelijker om de oorspronkelijke gebeurtenis te herinneren. In veel gevallen veranderen de geheugenbeelden zelf ook, ze worden bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onaangename aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die de gebeurtenis een andere, minder bedreigende betekenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring aanvaardbaarder wordt en de PTSS-symptomen verdwijnen.

Een verklaring voor de effectiviteit van EMDR is dat het terugdenken aan een nare herinnering in combinatie met oogbewegingen of een andere afleidende stimulus ervoor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering, wanneer zij wordt opgeroepen, zowel levendig als intens is, neemt zij een relatief groot deel van de geheugencapaciteit in beslag. Maar het zo snel mogelijk volgen van de afleidende stimulus, zoals gebeurt in EMDR therapie, neemt ook geheugencapaciteit in beslag. Deze competitie van werkgeheugentaken laat weinig ruimte voor de levendigheid en droefheid van het geheugen. Dit biedt de mogelijkheid om het evenement een andere betekenis te geven.

Wanneer is online EMDR therapie nog effectiever?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat emotioneel geladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere aandoeningen, zoals chronische pijn, angststoornissen, depressie, eetstoornissen en een negatief zelfbeeld. Om deze reden wordt EMDR steeds vaker gebruikt voor deze problemen en stoornissen, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

Online EMDR behandeling is geschikt voor iedereen. Zowel kinderen als volwassenen hebben veel baat bij deze vorm van behandeling. EMDR is ook zeer effectief in partner-relatietherapie. Bovendien werkt de intensieve therapie snel en heeft zij een blijvend resultaat.

Wil je eens verder praten over Kan EMDR-therapie ook online worden gegeven? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.