fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Omgaan met stress en ontspanningstechnieken

Stress en spanningen worden ook wel eens welvaartsziekten genoemd. Meer dan ooit hebben mensen last van stress, vooral vanwege een te drukke levensstijl. Stress en spanning kunnen de oorzaak zijn van flink veel lichamelijke en psychische klachten. Uiteraard is niet ieder soort stress ongezond. Denk aan stress voor spannende momenten, zoals een examen of vakantie. Dit is juist gezonde stress, want het verhoogt je alertheid en na het moment is de spanning weer weg. Ongezonde stress is als spanning voortdurend aanwezig is en je lichaam constant onder druk staat.

Wat zijn mogelijke oorzaken van stress?

Stress en spanning kunnen tal van oorzaken hebben. Een veel voorkomende bron van spanning is een onverwerkt trauma. Doordat het trauma in gedachten telkens weer opnieuw wordt beleefd, ontstaan er spanningen. Persoonlijke problemen zijn relatief vaak een oorzaak van stress en spanning. Denk aan een scheiding, het overlijden van een geliefde, financiële problemen of zorgen over bepaalde gezinsleden. Daarnaast is ook de werksituatie vaak een grote oorzaak van stress. Het loopt allemaal niet zo lekker op het werk, je gaat niet meer met plezier naar je werk of je kunt de hoeveelheid werk niet meer aan. Problemen uit het verleden, zoals een slechte jeugd of drugs- en alcoholproblemen zijn ook grote stressveroorzakers. Je kunt ook zelf de oorzaak zijn van stress. Als jij bijvoorbeeld zeer precies bent en alles onder controle wilt houden, je kunt geen nee zeggen of je wilt dat mensen jou altijd aardig vinden, dan geeft dit veel stress.

Welke klachten ontstaan er door stress?

Stress kan een verscheidenheid aan zowel lichamelijke als mentale klachten geven. Door de spanning krijg je slaapproblemen en is het nog maar lastig om je overdag te kunnen concentreren. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, schouder-, nek- en rugklachten, maagklachten of een slechte ademhaling zijn veelvoorkomend. De spanning kan zelfs de veroorzaker zijn van hartproblemen. Uiteraard heeft spanning grote gevolgen voor je mentale gezondheid. Je reageert vaak kribbig naar anderen toe en wordt sneller boos. Mede doordat je slecht slaapt, voel je je erg moe en uitgeblust. Ook depressies komen vaak voor als je onder grote spanning staat. Uiteraard is piekeren bij veel mensen die gestrest zijn niet onbekend.

Wat kun je zelf doen tegen stressklachten?

Er zijn diverse manieren om je te weren tegen stressklachten of om stress en spanning te verminderen. Het belangrijkste wat je kunt doen, is de bron van de stressklachten aan te pakken. Als je de bron weet weg te werken, ben je af van je stressklachten. Dit is helaas niet voor iedereen een optie, omdat je niet altijd veel invloed hebt op de bron. Zorg in ieder geval dat je op één of andere manier bezig bent met ontspannen. Dit kan voor iedereen anders zijn. Sommigen ontspannen door een wandeling te maken in de natuur, anderen halen hun ontspanning uit het beoefenen van een hobby. Als je ontspannen bent, kun je ook beter nadenken en alsnog een betere oplossing bedenken om structureel minder stress te ervaren. Het is algemeen bekend, dat beweging, dus wandelen, fietsen of sporten altijd zorgt voor ontspanning.

Technieken om lichamelijk te ontspannen

Heb jij moeite om je te ontspannen? Er zijn enkele technieken waarmee je gemakkelijker kunt ontspannen. De meest eenvoudige techniek om te ontspannen en ook nodig voor vrijwel alle soorten technieken om te ontspannen, is diep ademhalen. Diep ademhalen doe je vanuit de buik. Zo krijg je veel meer zuurstof binnen en des te meer ontspannen je wordt. Ga hiervoor rustig en recht zitten en concentreer je op de ademhaling. Tegelijkertijd kun je ook aan progressieve spierontspanning doen met bijvoorbeeld je voet of schouders, waarbij je eerst spanning zet op de spieren en dan alles loslaat. Zodra je de spanning loslaat, voel je je ook geestelijk meer ontspannen.

Mediteren om te ontspannen

Een moment voor jezelf pakken om te mediteren, helpt erg veel om te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld eens body scan-meditatie. Hierbij ga je plat op de rug liggen en ga je je richten op ieder onderdeel van je lichaam, door dat deel te spannen en te ontspannen. Dit doe je voor heel je lichaam, waarna je geheel ontspannen wordt. Voor het verminderen van angsten, negatieve emoties en stress, wordt vaak aan mindfulness gedaan. Hierbij is het van belang dat je met een rechte rug gaat zitten en een focuspunt aanhoudt. Ademhaling wordt vaak als focuspunt aangehouden. Concentreer je hierop en laat alle gedachten komen en gaan. Door enkel te focussen en alles over je heen te laten komen, maak je je gedachten leeg en zul je weer fris verder kunnen.

Wil je eens verder praten over Omgaan met stress en ontspanningstechnieken of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.