fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Onderzoek naar EMDR-therapie bij bevallingstrauma

De geboorte van een kindje is doorgaans iets moois voor de nieuwe ouders. De eerste dagen zitten zij op de denkbeeldige roze wolk en genieten zij optimaal van een nieuwe kindje. Voor veel ouders is dit de herinnering, als zij terugdenken aan de geboorte van hun kind. Maar dit is lang niet altijd zo. Volgens het Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, kampt ruim 1 op de 5 vrouwen met nare herinneringen aan de bevalling. De tijd na de bevalling ziet er voor hen anders uit.

Wat is een bevallingstrauma?

Niet iedere bevalling verloopt even voorspoedig zoals veel toekomstige moeders graag hopen. Een trauma hoeft niet altijd in te houden dat je te maken krijgt met extreme ervaringen die je leven in gevaar brengen. Het kan ook inhouden dat je iets naars meemaakt en dat deze gebeurtenis maar moeilijk te vergeten is. Een vrouw kan tijdens de bevalling bijvoorbeeld extreem veel pijn lijden of bloed verliezen. Dit kan een dusdanig diepe indruk geven, dat het maar moeilijk is om de eerste tijd na de geboorte van het kind en de omgeving te genieten.

Een PTSS door een bevallingstrauma

Het bekendste kenmerk van een trauma, is dat de herinnering voortdurend terugkeert. Je kunt het niet afsluiten, doordat in dit geval de heftige bevalling telkens als een film in je hoofd wordt afgespeeld. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals een neerslachtig gevoel of een depressie. Wanneer de klachten na vier weken nog steeds aanwezig zijn, dan is er sprake van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Wanneer je een PTSS hebt, dan houdt dit meestal ook een belemmering van het dagelijkse leven in. Voor moeders is dit erg zwaar, omdat zij niet optimaal van hun kindje kunnen genieten en het belemmert ook de hechting tussen moeder en kind. Omdat dit van groot belang is voor het kind, wordt een behandeling zo snel mogelijk na de bevalling aangeraden.

Kan EMDR-therapie helpen bij een bevallingstrauma?

Het is bekend dat EMDR-therapie zeer succesvol is om traumatische ervaringen te herprogrammeren.. De gebeurtenis krijgt dan een plekje en heeft geen belemmerende werking meer op het dagelijkse leven. In de praktijk blijkt, dat EMDR-therapie daadwerkelijk kan bijdragen aan een herstel van een PTSS.

Hoe gaat EMDR-therapie na een bevallingstrauma?

Tijdens een EMDR-sessie zul je de traumatische bevalling in gedachten voor je moeten halen. Alles wat jij op dat moment voelde en dacht en wat telkens weer in jouw hoofd wordt afgespeeld moet je tijdens de sessie herbeleven. De bedoeling is dat je tijdens de herbeleving door de therapeut wordt afgeleid. Gebruikelijk is dat de afleiding plaatsvindt door een handgebaar of een geluidssignaal. Op dat moment zijn de gedachten niet meer bij de traumatische bevalling en wordt het werkgeheugen aangezet om de herinnering opnieuw te plaatsen. Op deze manier krijgt de bevalling een plekje en zul je er met minder emotie naar kijken en heeft de gebeurtenis ook geen invloed meer op jouw dagelijkse leven.

Hoeveel EMDR-sessies moet je ondergaan?

EMDR-therapie is een erg succesvolle behandeling. Hoe EMDR exact in het brein werkt, is nog volop in onderzoek door de wetenschap. Er heerst tussen de wetenschappers wel de consensus dat EMDR werkt. Hoeveel EMDR-sessies je nodig hebt, is afhankelijk van de persoon en de situatie. Sommige vrouwen hebben meer moeite met het verwerken van een heftige bevalling. De meeste vrouwen zullen na drie tot vier EMDR-sessies al een flinke vooruitgang ervaren. Het belangrijkste is dat de herinnering aan het trauma dusdanig wordt verwerkt, dat het niet meer van invloed is op het dagelijkse leven.

Verwerk bevallingstrauma met moderne EMDR hulpmiddelen

Voor een EMDR-sessie hoef je tegenwoordig niet altijd meer de deur uit naar de therapeut. Psylaris zet voor de door hen ontwikkelde hulpmiddelen moderne technieken in. Bijvoorbeeld EMDR met behulp van virtual reality. Doordat je met een VR-bril zeer intensief wordt afgeleid, heeft de therapie een betere uitwerking. Je zult veel gemakkelijker en sneller de nare herinneringen aan de bevalling vergeten. Een EMDR behandeling via VR kan zowel bij de behandelaar als thuis worden gegeven.

Het spreekt voor zich, dat je na een heftige bevalling nog niet direct de deur uit kunt. Door middel van EMDR-Remote is het mogelijk om EMDR thuis te krijgen. Dit is een door Psylaris ontwikkelde online platform, waarbij je door middel van videobellen EMDR krijgt. De behandelaar heeft digitaal verschillende mogelijkheden om jou af te leiden. Met EMDR op afstand, kun je frequenter een sessie volgen en is de traumatische bevalling sneller verwerkt.

Wil je eens verder praten over Onderzoek naar EMDR-therapie bij bevallingstrauma of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.