fbpx

100+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

2000+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

20.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Voorbeelden van ehealth in de zorg

Voorbeelden ehealth in de zorg

Dat de zorg een zeer grote kostenpost is in Nederland, is wel bekend. De totale zorgkosten bedroegen in Nederland in 2019 al ruim 80 miljard euro (bron: CBS). Dit zijn ongelofelijke bedragen en daarom is er zeker de noodzaak om iets aan de stijgende zorgkosten te doen. Ehealth kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de zorgkosten. Maar ehealth biedt meer mogelijkheden. Ehealth kan de zorgverlening door zorgaanbieders gemakkelijker maken en het gebruik maken van de zorg door patiënten toegankelijker maken. Wat is ehealth in de zorg en waarom ehealth in de zorg zo nuttig kan zijn?

Wat is ehealth in de zorg?

Ehealth is een Engelse term waarbij twee woorden zijn samengetrokken. ´E´ staat voor ´Electronic´ en ´health´ betekent in het Nederlands ´gezondheid´. Kort samengevat, ehealth staat voor elektronisch zorgverlening, waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale middelen. Ehealth maakt de uitvoering van zorg gemakkelijker, goedkoper en beter toegankelijk voor de patiënten. Door bijvoorbeeld alleen gebruik te maken van Ehealth toepassingen, kunnen dokters- en ziekenhuisbezoeken drastisch worden beperkt. Een van de belangrijkste kenmerken van ehealth, is dat het ook zorg ´op afstand´ is. Veelal zitten arts en patiënt niet meer bij elkaar om de tafel. De arts heeft met de ehealth toepassingen alle mogelijkheden om de gezondheidssituatie van de patiënt die thuis aanwezig is, te beoordelen.

Waarom ehealth in de zorg inzetten?

De belangrijkste reden waarom ehealth wordt ingezet in de zorg, is dat het de zorg vele malen efficiënter maakt. Een efficiëntere zorg leidt uiteindelijk tot kostenbesparingen. Patiënten hoeven bijvoorbeeld veel minder vaak naar het ziekenhuis. Een groot deel van deze ziekenhuisbezoeken zijn enkel voor controle. Na enkele minuten staat de patiënt weer buiten. Dit is jammer van de tijd voor zowel de patiënt als de arts. Als ehealth toepassingen ervoor zorgen dat de arts de patiënt op afstand kan zien of in ieder geval in real life medische gegevens kan inzien, dan scheelt dit erg veel tijd.

Wat zijn voorbeelden ehealth in de zorg?

De digitale toepassingen in de zorg zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd en uitgebreid. Er is dan ook een verscheidenheid aan verschillende ehealth toepassingen te vinden:

• Websites en webportals die informatie geven over bepaalde klachten of waar patiënten hun persoonlijke omgeving bij kunnen houden. Een persoonlijke omgeving is ook ideaal voor monitoring met een bepaalde vorm van privacy.
• Er zijn vele ehealth apps uitgebracht. Hiermee kan de patiënt zelf heel persoonlijke waarden bijhouden, zoals het beweeggedrag.
• Steeds vaker wordt serious gaming ingezet. Dit is een vorm van gamen, waarbij de patiënt door middel van speelse elementen, kennis en vaardigheden aanleert.
• Patiënt en behandelaar kunnen via beeldbellen een consult op afstand hebben.
• Het gebruik van robots wordt steeds normaler in de zorg. Ook bij de patiënt thuis, waarbij een robot fungeert voor sociale interactie.
• Patiënten met domotica, kunnen van allerlei slimme digitale toepassingen in huis gebruikmaken en het leven met een beperking of ziekte veel gemakkelijker maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van ehealth?

Ehealth lijkt in eerste instantie alleen maar voordelen te hebben. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten, voordat je als zorginstelling besluit om bepaalde ehealth toepassingen in te zetten.

Voordelen ehealth

• Er is een betere monitoring mogelijk van de patiënt in de dagelijkse situatie. Desnoods kan de situatie 24 uur per dag gevolgd worden.
• De zorg wordt veel laagdrempeliger voor patiënten. Bij bepaalde ehealth toepassingen is het mogelijk om anoniem te blijven.
• In praktische zin handig voor zowel behandelaar als patiënt. De patiënt hoeft niet te reizen en de behandelaar houdt meer tijd over.
• Patiënten hebben met ehealth betere toegang tot informatie en er is eenvoudig contact te maken met lotgenoten.

Nadelen ehealth

• Vooral online communicatie op afstand kan lastig zijn. Vooral oudere patiënten hebben niet de vereiste kennis over digitale middelen.
• Omdat informatie over hun klachten altijd voorhanden is, kunnen patiënten geobsedeerd (medicalisering) raken.
• Een zeer belangrijk punt van aandacht is het bewaken van de privacy van patiënten. De privacy en vertrouwelijkheid moet gewaarborgd kunnen blijven.
• De kosten van ehealth zijn vooralsnog onbekend. Dit zal eerst de nodige investeringen kosten, voordat er echt efficiënt gewerkt kan worden.

Wil je eens verder praten over Voorbeelden van ehealth in de zorg of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op whatsapp

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.