fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Voorbeelden van exposure therapie

Voorbeelden exposure therapie

Een traumatische ervaring kan leiden tot diverse klachten, als dit niet goed wordt verwerkt. Uiteindelijk kan dit leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar je kunt hier ook een angststoornis door ontwikkelen of last krijgen van paniekaanvallen. Er zijn meerdere klachten te ervaren, maar alles is meestal terug te leiden naar een traumatische ervaring. Als het je niet lukt om een trauma te verwerken, dan doe je er goed aan om hiervoor in therapie te gaan. Er zijn diverse soorten therapieën die je helpen bij een onverwerkt trauma, zoals exposure therapie. Maar wat is exposure therapie en hoe helpt dit om een trauma te verwerken?

Wat is exposure therapie?

Exposure therapie is een therapievorm die ook wel eens confrontatie therapie genoemd wordt. Het is bij uitstek een geschikte therapie om toe te passen bij iemand die een trauma heeft opgelopen. Mensen die een traumatische ervaring hebben opgedaan en dit niet kunnen verwerken, kunnen last hebben van een PTSS, angststoornis, paniekaanvallen of een fobie hebben ontwikkeld. Bij exposure therapie, gaat het in de basis om het vermijdingsgedrag te voorkomen. In een veilige omgeving van bijvoorbeeld een behandelkamer, haalt de patiënt het trauma tot in de kleinste details weer op en wordt hier opnieuw mee geconfronteerd. Dit gaat dus niet alleen om de beelden, ook de gevoelens en gedachten van dat moment moet de patiënt weer terughalen. Omdat exposure therapie uit meerdere sessies bestaat en bij elke sessie de traumatische gebeurtenis bewust weer wordt opgeroepen, zal de patiënt ontdekken dat het herbeleven tot niets ernstigs leidt. De patiënt leert zo dat zijn/haar trauma onderdeel is van het verleden en niet van het heden en kan door herhaaldelijk opnieuw geconfronteerd te worden, de angst verkleinen.

Exposure therapie PTSS

Bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) krijg je de traumatische gebeurtenis maar niet verwerkt en wordt deze als een film telkens weer teruggespoeld. Er zijn nog tal van andere klachten te noemen bij een PTSS, zoals te snel geïrriteerd zijn, angstig zijn, een depressie of het vermijden van bepaalde situaties, zodat een sociaal isolement op de loer ligt. Exposure therapie is voor PTSS erg geschikt. Tijdens de exposure therapie PTSS zal de patiënt bij iedere sessie het trauma weer herbeleven. Dit zal na enkele sessies gewenning opleveren en het feit dat de patiënt in een veilige omgeving zit, zal het gemakkelijker maken om na verloop van tijd het trauma weer naar voren te halen. De patiënt zal ook doorhebben dat het ontwijken van angst eigenlijk geen nut meer heeft en bepaalde situaties toelaten.

Exposure therapie angst

Angst na een traumatische gebeurtenis is een veel voorkomend probleem. Een angststoornis heeft een grote impact in het leven van iemand. Nauw verbonden met een angststoornis, is een fobie. Bijvoorbeeld een fobie om in een omgeving met veel mensen te komen. Bij een angststoornis en een fobie wordt vaak exposure therapie toegepast. Ook bij exposure therapie angst geldt dat de patiënt geconfronteerd wordt met in dit geval de angst. De patiënt wordt stap voor stap en in iedere sessie herhaaldelijk met de angst geconfronteerd. Dit houdt niet in dat de angst ook daadwerkelijk verdwijnt. Dit hoeft ook niet. Iedereen heeft wel eens bepaalde angsten. Maar het is wel van belang dat de patiënt dusdanig met de angst omgaat, dat het geen belemmeringen meer geeft in het dagelijkse leven en er geen situaties meer worden vermeden.

Exposure therapie of EMDR?

Naast exposure therapie om een trauma te verwerken, is er ook EMDR. EMDR staat voor ´Eye Movement Desensization and Reprocessing´. Ook bij EMDR staat het terughalen van de traumatische ervaring centraal en dit wordt ook herhaaldelijk gedaan. Alleen wordt wordt de patiënt bij exposure therapie vooral bewustgemaakt van de veilige omgeving waarin hij/zij verkeerd, bij EMDR wordt de patiënt afgeleid. Inmiddels is EMDR wetenschappelijk bewezen als een werkbare en betrouwbare methode. Mede door de afleiding, raakt het werkgeheugen overbelast en zal de patiënt met steeds minder emotie terug kunnen denken aan het trauma.

Kiezen voor exposure therapie of EMDR?

Welke vorm van therapie het beste voor jou is, is vooral ter beoordeling door de behandelaar. Bij exposure therapie staat voortdurende confrontatie met het trauma centraal, terwijl het bij EMDR juist draait om de afleiding bij het denken aan het trauma. Voordat je in behandeling gaat, zul je altijd een intake hebben met een therapeut, hij/zij kan je vertellen welke vorm van therapie het beste bij je past.

Wil je eens verder praten over Voorbeelden van exposure therapie of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.