fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Zal e-Health de wereld verbeteren?

Voor- en nadelen van e-Health

e-Health, een term die inmiddels niet meer weg te denken is in de wereld van gezondheid. Bedrijven die er geen gebruik van maken of nog niet mee bezig zijn, zijn schaars. Voorbeelden variëren van beeldbellen tot het gebruiken van robotica en van apps tot Virtual Reality toepassingen. Een breed begrip dus. Bij het schrijven van deze blog heb ik voor het begrip e-Health de omschrijving

‘ICT-hulpmiddelen om de zorg tussen patiënt en zorgverlening te vereenvoudigen’

als uitgangspunt genomen. Waarom wordt e-Health tegenwoordig door de meeste bedrijven geïmplementeerd en omarmd? Zijn we evan overtuigd dat e-Health de wereld gaat verbeteren? En zo ja, waarom denken we dat dan? Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van e-Health?

Hoe zal e-Health de wereld verbeteren?

Bewijs dat e-Health een positief effect heeft op de voortgang van verschillende therapievormen is al jaren bekend. Van cognitieve gedragstherapie voor angst- en depressie tot succesvolle implementatie bij het Binge Eating Syndrome; we horen positieve geluiden van allerlei kanten.

In een onderzoek uit 2010 (NZ), gepubliceerd op de website Plos One, waar wetenschappelijk werk door peers wordt beoordeeld, kwam al naar voren dat gedigitaliseerde CGT (vooral online) voor angst- en depressieve stoornissen effectieve, acceptabele en praktische gezondheidszorg biedt voor mensen die anders onbehandeld blijven.

Een onderzoek, gedaan aan de Universiteit van Twente in 2016 liet zien dat de toepassing van e-Health kan bijdragen aan de rehabilitatie na een beroerte.

Recenter onderzoek uit februari 2019 (VS), gepubliceerd op de website trialsjournal.biomedcentral.com, laat zien dat een internet behandeling bij mensen met het BED-syndroom de haalbaarheid van het rekruteren van een grotere groep patiënten verhoogde en dat dit minder belastend was voor de patiënten in de vorm van tijd en het verlies van anonimiteit. Ook bleek uit dit onderzoek dat meer kennis over het effect en de uitkomsten van op internet gebaseerde behandelingen mogelijk kan zorgen voor een betere kosten-batenanalyse voor interventie in de toekomst.

Succesverhalen

Voorbeelden van succesvolle e-Health implementatie kan gevonden worden bij apps als Ginger.io, een app die directe hulp voorziet voor mensen die op zoek zijn naar emotionele of psychische steun door het aanbieden van chatcontact om vervolgens op zoek te gaan naar een gespecialiseerde professional voor de gebruiker. 70% van de gebruikers van deze app met symptomen van depressie lieten na 12 weken zien dat er significante verbeteringen te zien zijn .

Soms kan de toepassing van e-Health ook mislukken, zoals de HealthVault-service door Microsoft. Na een veelbelovende start van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving trok Microsoft in november 2019 de stekker eruit, omdat er na een aantal kleine successen, toch geen vooruitgang in leek te zitten volgens smarthealth.nl .

Daarnaast zal het als het aan Psylaris ligt, een VR-reality bedrijf dat in 2017 van start is gegaan, in de nabije toekomst mogelijk zijn om met behulp van een app en VR-bril trauma te verwerken met EMDR-therapie als onderdeel van een behandelproces bij GGZ-instellingen. Ook wordt er binnen deze instellingen geëxperimenteerd met exposuretherapie in combinatie met de toepassing van VR. Zij zijn ervan overtuigd dat de protocollen waarmee GGZ-instellingen werken gedeeltelijk te digitaliseren zijn. Hun einddoel? Therapie toegankelijk maken voor iedereen.


Voor- en Nadelen

Dat er veel voordelen verbonden zijn aan de toepassing van e-Health zal u niet ontgaan zijn. Naast een besparing van tijd, kan er ook gesproken worden van meer toegankelijkheid, flexibiliteit, inzicht in (eigen) gezondheid, vermindering van administratieve lasten, een bijdrage aan het milieu door digitalisering van dossiers en een vergroting van zelfredzaamheid van patiënten.

Het tijdschrift De psycholoog somde in 2013 al een aantal belangrijke voordelen van e-Health op.
Onbegeleide zelfhulp biedt het voordeel dat er een mogelijkheid is om opdrachten aan te passen aan de deelnemer van het programma, hetgeen een aantoonbaar positief effect heeft op de behandeluitkomst. Daarnaast noemen zij het contact tussen deelnemers van de online programma’s, denk aan forums, maar ook het feit dat de zelfhulp altijd online beschikbaar en doorgaans gratis is als voordelen van e-Health.

Nadelen van toepassing en implementatie van e-Health variëren van het kostenplaatje, het formuleren van passende doelen e-Health doelen, tot de beveiliging die erbij komt kijken. Het behoeft geen verdere uitleg dat persoonlijke gegegevens als gezondheidsgegevens goed beveiligd dienen te worden in het kader van de privacywetgeving. Ontwikkeling van deze beveiligde omgeving kost tijd en geld, maar is essentieel voor een juiste implementatie van e-Health.

Ook is nog niet onomstotelijk bewezen dat e-Health als therapievorm op zich positieve uitkomsten biedt. Blended care zou hier een oplossing kunnen vormen, echter ook hier zal nog tijd en geld in gestoken moeten worden door bedrijven en organisaties om te kunnen bepalen in welke mate een behandeling digitaal en face-to-face dient plaats te vinden voor een optimale behandeluitkomst. Daarnaast zal dit altijd passen en meten zijn naar hetgeen gewenst is voor de patiënt die de behandeling ondergaat en de behandelaar die de behandeling aanbiedt.

Er kan dus gesteld worden dat implementatie van e-Health geen eenvoudige klus is, waar één en ander bij komt kijken. Maar met e-Healthdoelen die passen bij de doelen van uw organisatie of bedrijf en de nodige begeleiding van professionals is het wellicht de moeite waard.

Bronnen

  • Blankers et al., 2007
  • Austin et al. 2006
  • Buchanan, 2002
  • https://journals.plos.org/plosone/article%3Fid=10.1371/journal.pone.0013196
  • http://essay.utwente.nl/69149/
  • https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-019-3192-z
  • https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-019-2125-4
  • https://scholar.google.nl/scholar?as_ylo=2019&q=internet+based+treatment+is+effective&hl=nl&as_sdt=0,5&as_vis=1
  • http://www.mblankers.com/pdf/Blankers-Donker-Riper-2013-E-Mental-Health-in-Nederland.pdf
  • https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-keerzijde-van-e-health
  • https://www.smarthealth.nl/2019/05/16/blog-waarom-gaat-de-stekker-uit-het-pgo-van-microsoft/
  • http://www.mblankers.com/pdf/Blankers-Donker-Riper-2013-E-Mental-Health-in-Nederland.pdf
  • https://www.smarthealth.nl/2018/07/26/vijftig-softwaremakers-melden-zich-in-eerste-week-aan-voor-medmij-pgo-subsidie/
  • https://www.smarthealth.nl/2019/05/16/blog-waarom-gaat-de-stekker-uit-het-pgo-van-microsoft/
  • http://essay.utwente.nl/69149/
  • https://www.peterjoosten.net/ehealth/
  • https://www.minddistrict.com/nl-nl/blog/ervaringen-van-een-client-het-verhaal-van-suus
  • https://www.icthealth.nl/podcasts/
  • https://www.healthvalley.nl/actueel/netwerk/ict-health-en-nell-werken-samen-aan-toekomstbesten
  • https://www.smarthealth.nl/trendition/2015/01/07/ehealth-europa/
  • https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-keerzijde-van-e-health
  • https://www.praktijksteun.nl/blog/139-wat-zijn-de-voor-en-nadelen-van-e-health-en-de-huisartsenzorg
  • https://www.ginger.io/

Wil je eens verder praten over Zal e-Health de wereld verbeteren? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.