fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR voor PTSS

In een mensenleven kunnen ernstige gebeurtenissen plaatsvinden. Dit kan gaan van een ongeval, (seksueel) misbruik tot geweld of oorlogssituaties. Een dergelijke situatie wordt een trauma genoemd en duurt een tijdje voordat dit is verwerkt. Het verwerken bestaat uit het trauma een plekje geven, om vervolgens weer door te gaan met je leven. Af en toe kun je nog met emoties terugkijken op de betreffende gebeurtenis, maar het heeft een plekje gekregen. Wanneer het niet lukt om een traumatische ervaring een plekje te geven, dan spreken we van een onverwerkt trauma. Dit kan uiteindelijk leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Wat is een PTSS?

Een trauma die je niet kunt verwerken, kan uiteindelijk uitlopen in een PTSS. De Engelse benaming PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) wordt ook wel eens genoemd. Er wordt gesproken over een Stressstoornis, omdat een onverwerkt trauma dusdanig veel invloed heeft, dat het je hele leven kan beheersen. Een van de belangrijkste kenmerken van een PTSS, is het vermijden van situaties, locaties en personen. Zo wil je namelijk voorkomen dat je niet in aanraking komt met alle onderdelen die je weer aan het trauma laten denken. Als je het trauma een plekje had gegeven, dan had je hier namelijk wel op terug kunnen kijken, ook al spelen er bepaalde emoties. Iemand met PTSS kan en wil het trauma absoluut niet in herinnering hebben. Bij het vermijden van situaties, ga je je afzonderen en daardoor zitten veel PTSS patiënten een sociaal isolement.

Symptomen van een PTSS

Afzondering en vereenzaming is een gevolg van PTSS. Maar er zijn nog tal van symptomen waar je last van kunt krijgen als je PTSS hebt. Een ander kenmerk, is dat ondanks dat je niet aan het trauma herinnert wilt worden, de beelden toch telkens weer in je gedachten opkomen. Je speelt als het ware voortdurend een film af van de gebeurtenis. Een gevolg zal zijn dat je slapeloze nachten en nachtmerries hebt en je bent gevoeliger voor allerlei soorten van emoties. Je bent sneller geïrriteerd, je kunt last krijgen van woedeaanvallen, je schrikt snel of je vertoont roekeloos gedrag. Naast al deze symptomen kun je ook last krijgen van een depressie en zelfs suïcidaal gedrag vertonen.

PTSS laten behandelen

Het is gebruikelijk dat je na het oplopen van een trauma tijd nodig hebt om dit te verwerken. Bij de meeste mensen gaat dit gelukkig goed en krijgt het trauma een plekje. Als je merkt dat dit bij jou niet het geval is en je blijft de beelden maar afspelen, dan zou je PTSS kunnen hebben en dan is het verstandig om je te laten behandelen. Dit kan natuurlijk heel confronterend zijn, waardoor je erg tegen een behandeling opziet. Er zijn diverse soorten behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie en EMDR.

Wat is een PTSS behandeling met EMDR?

PTSS therapie EMDR staat voor Eye Movement Densensitization Reprocessing. Het is een therapie die bij wijze van toeval in 1989 door een Amerikaanse psychologe werd ontdekt. Ze ontdekte dat knipperen met de ogen haar in een snel moment afleidde van negatieve gedachten. Met dit uitgangspunt heeft zij de PTSS therapie EMDR ontwikkeld. Overigens is deze therapie niet enkel voor PTSS patiënten geschikt. Ook angsten en fobieën die ontstaan zijn door een trauma kunnen hiermee behandeld worden. Uitgangspunt bij een PTSS behandeling EMDR, is dat de PTSS patiënt teruggaat naar het trauma en door de therapeut afgeleid wordt. Dit wordt herhaaldelijk gedaan, zodat het opgelopen trauma langzaam een plekje krijgt.

Hoe werkt EMDR voor PTSS in de praktijk?

Bij EMDR PTSS therapie staat afleiding van de traumatische herinnering centraal. Door telkens de herinnering op te halen en daarna de PTSS patiënt af te leiden, zal dit steeds gemakkelijker gaan en kan de herinnering zelfs vervagen of wordt er een plekje gegeven aan een nare gebeurtenis. Natuurlijk kan dit best zwaar zijn. Immers, de PTSS patiënt haalt niet alleen het beeld naar voren, ook de gedachten en gevoelens van dat moment. Als het te zwaar wordt, worden er pauzes genomen. Op het moment dat de therapeut vraagt om de gebeurtenis terug te halen, wordt je of door middel van een handgebaar of een geluid, afgeleid. Vervolgens vraagt de therapeut waar je aan denkt en wat je voelt en leidt je wederom af. Je zult merken dat na verloop van tijd, de herinnering terughalen gemakkelijker wordt en minder emotioneel beladen. Soms vervaagt de herinnering zelfs. Dit alles houdt in, dat je de traumatische ervaring langzamerhand een plekje hebt gegeven.

EMDR tools voor PTSS voor behandelaars

PTSS therapie voor EMDR is een officieel wetenschappelijk bewezen therapie en waarmee doorgaans succesvolle resultaten behaald worden. Toch kan het nog beter en wel met behulp van moderne technieken. Zo heeft Psylaris handige tools voor bahandelaars ontwikkeld, waarmee een PTSS behandeling EMDR nog beter aangestuurd kan worden en desnoods op afstand uitgevoerd kan worden. Met EMDR-remote kan de PTSS therapie EMDR gemakkelijk uitgevoerd worden achter een laptop of pc, waarbij de therapeut diverse mogelijkheden heeft tot afleiding. Met EMDR-VR wordt er helemaal een nieuwe stap met EMDR PTSS gezet. De behandeling wordt uitgevoerd met een VR-bril, waardoor veel intensere afleidingen mogelijk zijn. De VR-bril kan gebruikt worden in zowel de behandelkamer als bij de PTSS patiënt thuis.

EMDR-plus

EMDR in virtual reality

Het doel van Psylaris is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere EMDR technieken en tools. EMDR in virtual reality is hierbij de laatste ontwikkeling. De Psylaris Care bestaat uit een virtual reality (VR) bril die aan diverse modules gekoppeld kan worden. In eerste instantie wordt de VR bril gebruikt in de behandelkamer en zorgt deze ervoor dat de patiënt in een virtuele omgeving terechtkomt. Dit zorgt voor een intensieve behandeling, waardoor een korter behandeltraject nodig is. Als de patiënt eraan toe is, kan de bril meegegeven voor gebruik thuis, waardoor je ook thuis kunt behandelen. Er zijn diverse modules beschikbaar oor de VR bril. Naast de EMDR module, is er ook een module voor de behandeling van angst, fobie en stress. Psylaris blijft ontwikkelen, zodat er in de nabije toekomst meer modules uitkomen voor een nog breder behandelaanbod.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.