fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Grip verliezen door trauma

We leven in een maatschappij waar alles draait om prestaties. Of het nu beter presteren is op het werk of om welk (beter) merk jeans je draagt, veel mensen willen niet voor elkaar onderdoen. Dit legt een bepaalde druk op mensen. Als je dan het idee hebt dat je niet voldoende kunt presteren of niet aan de verwachtingen voldoet, dan heb je gefaald. De grip verliezen in de maatschappij overkomt steeds meer mensen. Dit is al ernstig, maar je kunt ook grip verliezen, als je een trauma hebt meegemaakt.

Wat is het verliezen van de grip?

Het verliezen van de grip is misschien niet altijd even tastbaar. Waarop verlies je de grip? Mensen zijn controlefreaks. Alles willen we onder controle houden. Sommigen hebben een sterkere neiging tot controle dan anderen en juist dan loop je nog meer risico. Als je over een bepaalde situatie de grip verliest, dan schaam je je en voelt dit alsof je hebt gefaald. De klap komt voor de echte controlefreaks dan ook harder aan dan mensen die wat losser in het leven staan.

Grip verliezen door trauma

De controle verliezen door een trauma

Je kunt van nature een controlefreak zijn en je hele leven willen controleren. Je kunt dit ook zijn, als je dit van nature niet bent. Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan kun je van een vrije ziel een controlefreak worden. Dit geldt voor mensen die het trauma niet kunnen verwerken. Dit leidt uiteindelijk tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het belangrijkste kenmerk van een PTSS, is dat je uit alle macht probeert om iedere situatie te vermijden die je aan het trauma doet denken. Dit is een vorm van angstvallig de controle proberen te houden en hierin gaan veel mensen met een PTSS erg ver. Uiteindelijk houdt dit soms een sociaal isolement in. Het lijkt voor jezelf alsof je de voldoende controle hebt, maar eigenlijk ben je de grip op het leven helemaal verloren.

Wat zijn de gevolgen van het verliezen van grip?

Het verliezen van de grip over een bepaalde situatie of over het leven zelf, kan grote impact hebben op het dagelijkse leven. Het feit dat je van jezelf vindt dat je gefaald hebt, doet je zelfvertrouwen geen goed. Hierdoor kun je nog onzekerder worden en helemaal als je een PTSS hebt, kunnen er nieuwe angsten of fobieën ontstaan. Om nieuwe teleurstellingen te voorkomen, ontwikkel je vermijdingsgedrag en dit leidt weer tot vereenzaming en een sociaal isolement.

Therapeut in gesprek

Krijg de grip weer terug met de juiste behandeling

Om de grip weer terug te krijgen, kun je hiervoor hulp zoeken. Als je de grip bent verloren omdat je erg onzeker bent, dan kan een assertiviteitscursus helpen. Ben je de grip verloren vanwege een onverwerkt trauma, dan is het belangrijk om aan traumaverwerking te doen. EMDR therapie is hier een goed voorbeeld van. EMDR richt zich in beginsel niet op het terugkrijgen van de grip, maar op de achterliggende oorzaak, namelijk het onverwerkte trauma. Door het trauma met EMDR te verwerken, krijg je vanzelf de grip op het leven weer terug.

Hoe werkt EMDR?

De bedoeling achter EMDR, is dat je op het moment dat je het trauma in de behandelkamer herbeleeft, je afgeleid wordt door de therapeut. Meestal gaat dit via een handgebaar van de therapeut, maar je kunt ook een koptelefoon op krijgen en door geluidssignalen afgeleid worden. Het feit dat je afgeleid wordt tijdens het denken aan het trauma, zorgt ervoor nadat dit enkele malen is herhaald, je het trauma gemakkelijk weer terug kunt halen. Het trauma krijgt een plekje en de emotionele lading is minder. Je hoeft niet meer krampachtig situaties te vermijden of controle te houden, want terugdenken aan het trauma heeft geen tot minder impact meer.

Voor therapeuten

EMDR-remote

EMDR-remote omvat een compleet online platform, waarbij de behandelaar de patiënt op afstand kan behandelen. De verschillende afleidingstechnieken zijn in te zetten, zodat fysieke afleiding met de handen niet nodig is. Een patiënt die zo getraumatiseerd is dat hij/hij het huis niet uitkomt, kan gemakkelijk vanuit hier behandeld worden. Er is een optie voor beeldbellen en het platform slaat gegevens veilig op.

Psylaris VR-Care

Psylaris VR-Care is een Virtual Reality bril. Hiermee betreedt Psylaris de markt voor de toekomst. Met een VR-bril heb je als therapeut nog meer mogelijkheden. De patiënt kan de bril mee naar huis nemen, zodat de frequenties van het aantal sessies omhoog gaat. Er zijn diverse modules verkrijgbaar voor de VR-bril, waaronder traumaverwerking.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.