fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Woede uitbarstingen door trauma

In allerlei situaties hebben mensen te maken met bepaalde emoties. Er zijn hierbij een viertal basisemoties: boosheid, verdriet, angst en blijheid. Welke soort emotie je ook toont, een emotie kan onverwachts komen. Dit is afhankelijk van de gebeurtenis, maar het kan ook dat een bepaalde emotie tot uitbarsting komt door onderdrukking. Je hebt lange tijd de emotie onderdrukt en een situatie triggert je om de onderdrukking los te laten. Tijdens een emotionele uitbarsting, kun je dus zomaar in woede uitbarsten. Niet leuk voor jezelf, maar zeker ook niet voor je omgeving.

Wat zijn woede uitbarstingen?

Iedereen wordt wel eens boos. Dit heeft alles te maken met bepaalde situaties. Boos worden of woedend worden, zijn nogal verschillende emoties. Boos worden kan als een redelijk normale emotie gezien. Woede daarentegen, ontstaat bij de meesten niet in een normale situatie. Dan moet er echt iets vreselijks aan de hand zijn, dat je in woede uitbarst. Mensen kunnen ook boos worden, maar nog nooit woedend zijn geweest. Een woede uitbarsting, is vaak een explosie van boosheid op een vaak onverwachts moment. Vaak gaat er al iets aan vooraf en als dan de spreekwoordelijke druppel valt die de emmer doet overlopen, komt alle boosheid eruit en wordt je woedend.
Woede uitbarstingen door trauma

Wat zijn de symptomen van een woede uitbarsting?

Bij het boos worden gaat het nog enigszins beschaaft, maar een woede uitbarsting kan van alles betekenen. Het is dan het korte lontje dat ontploft. Vaak wordt hierbij hard geschreeuwd, zo hard dat omstanders bang worden. Niet zelden worden er voorwerpen kapot gesmeten en in ernstige gevallen kun je tijdens een woede uitbarsting ook iemand pijn doen. Veel mensen die een woede uitbarsting meemaken, zijn buiten zinnen en krijgen niet de realiteit meer mee. Dit kan gevaarlijk zijn, want ze zijn zich op dat moment niet meer bewust wat ze doen. Het is daarom verstandig om hulp te zoeken, als je vaker last hebt van dergelijke uitbarstingen van woede.

Een woede uitbarsting door een onverwerkt trauma

Een achterliggende oorzaak om regelmatig in woede uit te barsten, is een onverwerkt trauma. Als dit het geval is, dan heb je een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een PTSS gaat gepaard met allerlei soorten klachten, waaronder het snel boos worden en in woede uitbarsten. Met PTSS probeer je voortdurend alle prikkels te voorkomen, die de gedachte aan de traumatische gebeurtenis kunnen oproepen. Als dit niet lukt en je blijft de beelden van het trauma maar telkens op je netvlies krijgen, dan wordt je gefrustreerd en kan een woede uitbarsting al snel volgen. Woede kan ook ontstaan, omdat je door je PTSS totaal uitgeput bent. Je leeft voortdurend onder stress en spanning en dit kan zich ophopen tot een woede uitbarsting.

Hulp bij woede uitbarstingen

Er zijn allerlei trainingen en cursussen die je helpen bij het beheersen van een woede uitbarsting. Maar of een dergelijke training helpt, is vooral afhankelijk van je eigen instelling en de oorzaak hierachter. Als de oorzaak duidelijk aanwijsbaar een onverwerkt trauma is, dan kun je beter hierop focussen, dan op de woede aanvallen die je wel eens hebt. Wanneer je het trauma hebt verwerkt, dan is de kans groot dat je geen woede aanvallen meer zult krijgen. Een effectieve methode voor traumaverwerking, is EMDR. Wat de werking is van EMDR in het brein, is nog steeds voer voor wetenschappers. Wel is de wetenschap het erover eens dat EMDR helpt.

Hoe werkt EMDR?

De filosofie achter EMDR, is afleiding van de gedachte aan de traumatische gebeurtenis. Tijdens de sessie met de therapeut, moet je het gebeuren weer voor je halen. Dit is misschien niet zo prettig, maar noodzakelijk voor herstel. Tijdens het herbeleven moet je een handbeweging van de therapeut volgen. Ook geluidssignalen ter afleiding zijn mogelijk. Ineens zijn je gedachten niet meer bij het trauma, maar ergens anders. Na diverse herhalingen en sessies, zal je merken dat het trauma gemakkelijker en met minder emoties kan worden geparkeerd. Als hiermee het trauma een plekje heeft gekregen, is ook de PTSS verleden tijd, inclusief de woede aanvallen.

Psylaris maakt EMDR toegankelijker

Psylaris ontwikkelt producten, waarmee GGZ behandelingen toegankelijker worden gemaakt voor cliënten en gemakkelijker voor behandelaars. Denk aan de ontwikkelingen van Psylaris met EMDR-VR. Dit is EMDR via virtual reality. De cliënt komt met een VR-bril op, volledig in een virtuele wereld terecht. Hier kan de behandelaar op het juiste moment afleidingstaken starten, zodat afleiding zeker invloed heeft. Met een VR-bril thuis, kan de cliënt ook hier en dus frequenter worden behandeld.

Een andere vorm van EMDR op afstand, is het door Psylaris ontwikkelde platform EMDR-remote. Hierop kunnen cliënt en behandelaar met elkaar videobellen voor een sessie EMDR. Dit is een zinvolle aanvulling voor cliënten die niet zo gemakkelijk hun huis uitkomen. Zij worden dan toch nog in hun eigen veilige omgeving behandeld voor hun trauma. De behandelaar kan via het platform diverse soorten afleidingstaken starten.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.