fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Alles over Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen: alle informatie en oplossingen

Persoonlijkheidsstoornissen

Scholl naar beneden om snel verder te lezen, of gebruik de inhoudsopgave.

Inhoudsopgave

Inleiding op persoonlijkheidsstoornissen

Ieder mens heeft een eigen persoonlijkheid. Naast het karakter van iemand, kan ook de persoonlijkheid iets unieks zijn aan een persoon. Soms zijn mensen bekend om bepaalde uitgesproken persoonlijkheidskenmerken. Zo kan iemand bekend staan als een vrolijk persoon, een nors persoon of een chagrijnig persoon. Maar als bepaalde persoonlijkheidskenmerken extreme kenmerken krijgen, dan is er sprak van een persoonlijkheidsstoornis

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Jouw persoonlijkheid past zich in de regel aan, aan de situatie waarin jij je bevindt of met de mensen met wie je omgaat. Maar er zijn ook mensen met extreme persoonlijkheidskenmerken en die zich maar lastig aan de situatie laten aanpassen. Zo kun je extreem verlegen zijn of extreem perfectionistisch. Bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen dan botsen met jouw omgeving. Je past je persoonlijkheid niet aan, aan de rest van de groep en dit kan leiden tot conflicten op bijvoorbeeld het werk of in de privésituatie. Dit is dan een persoonlijkheidsstoornis en dit gaat vaak samen met bepaalde wisselende stemmingen, angststoornissen en depressies. Een persoonlijkheidsstoornis zorg vrijwel altijd voor hinder tijdens het dagelijkse functioneren.

Hoe ontstaat een persoonlijkheidsstoornis?

Of je een persoonlijkheidsstoornis hebt ontwikkeld, kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo is erfelijkheid en aanleg een factor. Als een persoonlijkheidsstoornis in de familie zit, heb je zelf ook meer kans om hier last van te krijgen. Daarnaast zijn sommige mensen gevoeliger om een persoonlijkheidsstoornis op te lopen. Als je moeilijk om kunt gaan met emoties en gevoelens, dan kan een persoonlijkheidsstoornis een manier van uiten zijn. Een zeer belangrijke factor voor het ontwikkelen van een persoonlijkheidsstoornis, is een traumatische ervaring die je ooit hebt meegemaakt.

Verschillende persoonlijkheidsstoornissen

Er zijn standaard enkele vaste vormen van een persoonlijkheidsstoornis, die zijn onderverdeeld in clusters. Ieder cluster heeft bepaalde kenmerken. Iemand die lijdt aan een in cluster A vallende persoonlijkheidsstoornis, wordt vaak omschreven als excentriek of anders. Je komt soms verward en chaotisch over. Lijdt je aan een persoonlijkheidsstoornis uit cluster B, dan heb je moeite om je emoties onder controle te houden en je reageert vaak impulsief. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis uit cluster C is vaak angstig en bang en heeft moeite om relaties met andere mensen aan te gaan.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een narcistische persoonlijkheid komt erg opgeblazen over. De narcist voelt zichzelf het beste en vaak beter dan anderen. Je vindt jezelf erg belangrijk en je wilt ook in de aandacht staan, om maar aan de buitenwereld te laten zien hoe belangrijk jij bent. De narcist verwacht ook dat andere hem/haar behandelen als een speciaal iemand. Kortom, als narcist ben en voel jij jezelf helemaal de beste. Het tegendeel is waar. Diep van binnen is de narcist zeer onzeker en kan zelfs aan een minderwaardigheidscomplex lijden.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een borderline, vertoont zeer uiteenlopende symptomen en kan zich zeer onvoorspelbaar gedragen. Met een borderline ben je vooral bang voor afwijzing en in de steek gelaten te worden. Daarom heeft een borderline ook grote invloed op relaties en vriendschappen, die zeer lastig te onderhouden zijn. Vriendschappen worden vaak verstoord, doordat je met een borderline zeer hevig kunt reageren.

Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Mensen houden zich normaliter aan de wet en aan geschreven en ongeschreven maatschappelijke regels. Dit geldt niet voor mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Je bent dan vaak gemakkelijk prikkelbaar, agressief en impulsief en niets en niemand kan je tegenhouden, je houdt je niet aan de regels. Gevaarlijk kan het zijn, dat het geweten niet of maar beperkt ontwikkeld is. Zo kunnen zij zich niet inleven en anderen pijn doen zonder een schuldgevoel te krijgen. Verslaafden aan alcohol en drugs laten vaak een antisociale persoonlijkheid zien.

Obsessieve compulsieve stoornis

Een obsessieve compulsieve stoornis is een angststoornis en wordt gekenmerkt door ongewenste obsessieve gedachten en/of het uitvoeren van herhalende handelingen. De gedachten en daarbij behorende handelingen, zijn heel lastig om te vermijden. Vaak begint het in de kindertijd met relatief onschuldige handelingen, maar kan het in het volwassen leven uitgroeien tot een heuse plaag en vooral tijdens stress en spanning. Het kost veel moeite om van een obsessieve compulsieve stoornis af te komen en vaak is een lang behandeltraject nodig.

Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

Een schizotypische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een voortdurend gevoel van angst en achterdochtigheid. Hierdoor voel jij je altijd ongemakkelijk in een gezelschap. Ook aan je gedag en manier van praten is dit overduidelijk te zien. Mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis worden als excentriek en enigszins vreemd gezien, vanwege de manier van reageren. Het is ook erg lastig communiceren, want je toont geen tot weinig emotie. Je wordt dan al snel gezien als kil, ongeïnteresseerd en harteloos.

Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Een theatrale persoonlijkheidsstoornis wordt ook wel eens een histrionische persoonlijkheidsstoornis genoemd. Kenmerk is dat je graag in de belangstelling staat. Nu geldt dit wel voor meer mensen, maar daar hoef je geen persoonlijkheidsstoornis voor te hebben. Dit is wel het geval als alles overdreven is. Gevoelens worden enorm aangedikt en op een bijna theatrale manier tot uiting gebracht, zodat iedereen naar je kijkt. Wanneer je deze aandacht niet krijgt, ben je oprecht zwaar teleurgesteld, verdrietig of boos.

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis

Bij een vermijdende of ook wel ontwijkende persoonlijkheidsstoornis genoemd, ben je zeer geremd omtrent je sociale leven. Je wilt dolgraag sociale contacten maken, maar omdat je geremd wordt, durf je dit niet. Je bent zeer bang voor een negatief oordeel van anderen en dat mensen je afwijzen. Hierbij kun je een ernstige vorm van verlegenheid hebben en een schaamtegevoel over je eigen tekortkomingen.

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Wanneer je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt ontwikkeld, dan vertoon je een aanklampend en vooral onderdanig gedrag. Hierbij ben je vooral bang dat jezelf bepaalde dingen niet kunt. Je hebt dus geen tot weinig zelfvertrouwen. Met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis leun je erg zwaar op iemand. Iemand moet altijd in de buurt zijn, voor het geval er iets gebeurt. Wanneer je een relatie hebt, dan leef je voortdurend in de angst om verlaten te worden. Dit is ook de reden dat mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis vaak slachtoffer zijn van uitbuiting en misbruik.

Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis ben je een echte controlfreak. Planning en controle staan in je leven centraal op een overheersende wijze. Vaak ben je ook perfectionistisch, zodat als het eens fout gaat en je ergens geen controle over hebt, je in paniek raakt. Soms kan het ook zijn dat je moeite hebt met het accepteren van andere meningen. Je denkt dusdanig dwangmatig, dat alleen jouw manier van denken en jouw mening goed is.

Wanneer heb je een persoonlijkheidsstoornis?

Het is niet zo dat als je bepaalde symptomen of klachten ervaart, je dit direct moet linken aan een persoonlijkheidsstoornis. Veel mensen vertonen een bepaalt gedrag dat ook bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis voorkomt, maar dit is van geen enkel invloed op het dagelijkse leven of op sociale contacten. Een belangrijk kenmerk van een persoonlijkheidsstoornis, is dat dit juist van grote invloed is op het dagelijkse leven. Je kunt niet meer fatsoenlijk functioneren en je hebt weinig sociale contacten. Afhankelijk van het type persoonlijkheidsstoornis, houd je de sociale contacten op afstand of zijn relaties stukgemaakt door jouw persoonlijkheidsstoornis. De diagnose persoonlijkheidsstoornis wordt pas gegeven na grondig onderzoek door een behandelaar. Als de diagnose is gesteld, dan kun je ook beter worden behandeld.

Een behandeling bij een persoonlijkheidsstoornis, is vooral afhankelijk van de ernst van de symptomen en wat de oorzaak is. Er zijn dan ook verschillende behandelingen mogelijk. Een belangrijke en veel voorkomende oorzaak, is een traumatische ervaring in het verleden. Als je dit op jonge leeftijd hebt meegemaakt, dan kun je op latere leeftijd een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen. Een behandeling moet dan vooral gericht zijn op traumaverwerking. Als het trauma namelijk verwerkt is, dan ontstaat er ruimte voor het herstel van een persoonlijkheidsstoornis.

Een persoonlijkheidsstoornis behandelen met EMDR

Bij een EMDR behandeling staat traumaverwerking centraal. Een trauma wordt tijdens de behandeling verwerkt, door af te leiden door middel van het volgen van een handgebaar van de behandelaar of door op een geluidssignaal te reageren. Deze afleiding vindt plaats op het moment dat jij de traumatische gebeurtenis naar voren haalt en herbeleeft. Doordat je afgeleid wordt, denk je ineens aan iets anders en hierdoor wen je eraan om het trauma te parkeren. Ook het ophalen van de gebeurtenis zal gemakkelijker gaan met veel minder emoties. Doordat het trauma op deze manier een plekje krijgt, zullen veel klachten, zoals een persoonlijkheidsstoornis verdwijnen of verminderen.

EMDR-plus

Psylaris helpt bij een moderne EMDR behandeling

Psylaris is opgericht door mensen uit de GGZ voor de GGZ. Het doel van Psylaris, is om diensten gemakkelijk te maken, zodat ze beter bereikbaar worden voor de cliënt. Psylaris heeft de EMDR behandeling gemoderniseerd met de producten EMDR-VR en EMDR-Remote. EMDR-VR is een virtual reality module, waarbij de cliënt wordt meegenomen in de virtuele wereld en hierdoor een zeer intense afleidingsmethode ondergaat. EMDR-Remote is nog wel de klassieke EMDR behandeling, maar dan op afstand en via beeldbellen. EMDR-Remote is het online platform waar dit plaatsvindt. Met zowel virtual reality als het online platform, heeft de behandelaar veel meer mogelijkheden om af te leiden en om behandelingen frequenter te laten plaatsvinden.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.