fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

4000+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

35.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Gejaagd gevoel door trauma

Het gevoel hebben dat je gejaagd, onrustig en gestrest bent, kan iedereen wel eens hebben. Het overkomt je vooral als je een drukke tijd hebt op je werk of in je privésituatie. Dit is meestal een tijdelijke situatie, zodat je nadien meer ontspannen bent. Maar er zijn ook mensen die altijd maar een gejaagd gevoel hebben. Ook als zij rustig op de bank proberen te zitten, dan blijven zij dit gevoel hebben. Wat is hier de oorzaak van?

Hoe ontstaat een onrustig gejaagd gevoel?

Er kunnen diverse factoren zijn, die je het onrustige en opgejaagde gevoel geven. Tegenwoordig is de belangrijkste oorzaak, de huidige drukke levenswijze. We zijn altijd maar druk, met werk, met school, daarnaast nog sporten en het verenigingsleven. Zo kom je bijna niet meer toe aan rust en ontspanning en blijf je als je eens niets te doen hebt, dat onrustige gevoel houden. Een ander gejaagd gevoel oorzaak, is het meemaken van een overwerkt trauma. Een onverwerkt trauma, blijft terugkomen als een soort van speelfilm dat telkens opnieuw wordt afgespeeld. Je hebt dan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De geestelijke en fysieke reactie hierop, is vluchtgedrag. Je wilt je trauma niet opnieuw herbeleven, dus je vlucht weg. Dit kan bijvoorbeeld in een andere angst of fobie, maar ook vermijdingsgedrag is zeer veel voorkomend met een PTSS. Dit vluchtgedrag, geeft een voortdurend gevoel van gejaagd en gestrest zijn.
Gejaagd gevoel door trauma

Wat zijn de gevolgen van een gejaagd en onrustig gevoel?

Een gejaagd en onrustig gevoel kan grote gevolgen hebben, zowel geestelijk als fysiek. Als je lichaam voortdurend onder stress staat, dan heeft dit op een gegeven moment gevolgen en ben je veel vatbaarder voor ziektes een aandoeningen. De belangrijkste symptomen waar je mee van doen krijgt, zijn hartkloppingen, hyperventilatie, concentratieproblemen en slecht kunnen slapen. Dit laatste heeft weer allerlei slaapproblemen tot gevolg en een slecht functioneren overdag. Uiteindelijk kan al die spanning en stress tot gevolg hebben dat je overspannen raakt of zelfs een burn-out krijgt.

Hoe kun je meer rust krijgen?

Als je gestrest bent vanwege de drukte op je werk of door een bepaalde privésituatie, dan is de beste manier om rust te krijgen, deze situaties op te lossen. Heb je last van een onverwerkt trauma en ben je hierdoor altijd gejaagd en onrustig? Dan doe je er goed aan om professionele hulp te zoeken. De bron, namelijk het trauma aanpakken, is erg lastig om dit zelf te doen. Met de therapie EMDR gaat dit je zeker lukken. EMDR is nog een relatief jonge therapie, maar heeft zich inmiddels wel bewezen, ondanks dat de wetenschap er nog niet uit is hoe de therapie exact in het brein werkt.
De werking van EMDR

De werking van EMDR

Bij EMDR wordt ervan uitgegaan, dat afleiding helpt om het trauma een plekje te geven. Als het trauma is verwerkt, verdwijnen doorgaans ook alle andere klachten, zoals angsten, fobieën en een gejaagd en onrustig gevoel. De afleiding vindt plaats, op het moment dat de cliënt het trauma herbeleeft op verzoek van de therapeut. Hierbij moet de cliënt een handgebaar volgen of naar een geluidssignaal luisteren en denkt op dat moment niet meer aan het trauma. De gedachten aan het trauma worden plotsklaps losgelaten. Door dit telkens te herhalen, zal het ophalen van het trauma op den duur gemakkelijker gaan. Het trauma krijgt dan een vast plekje en dit is uiteindelijk het doel. Hierdoor zal het trauma geen grote invloed meer uitoefenen op het dagelijkse leven en uitmonden in een PTSS. Het gejaagde en gespannen gevoel zal ook verdwenen zijn.

Psylaris helpt behandelaars met EMDR op moderne wijze

De visie van Psylaris, is om de GGZ meer bereikbaar te maken voor cliënten en gemakkelijker werkbaar voor behandelaars. Zo heeft Psylaris hulpmiddelen voor EMDR ontwikkeld, wat de werking gemakkelijk en toegankelijker maakt. EMDR-Remote is het online platform van Psylaris. Op dit stabiele platform kunnen de behandelaar en cliënt inloggen via een webbrowser en via een stabiele verbinding videobellen. Zo kan EMDR op afstand worden gegeven. De behandelaar heeft via het platform meer mogelijkheden om af te leiden en de cliënt kan op iedere locatie worden behandeld. Ook met virtual reality heeft Psylaris al de nodige stappen gezet. Zo is de VR-bril een waardevolle toevoeging aan een EMDR behandeling. Doordat cliënt volledig van de buitenwereld is afgesloten, doet een afleiding optimaal zijn werk. De cliënt zit als het ware in de afleiding zelf. Ook nu weer, heeft de behandelaar voldoende mogelijkheden om af te leiden en om zelfs eigen afleidingstaken te ontwerpen. Als de cliënt de VR-bril thuis heeft, is ook een EMDR behandeling op afstand mogelijk.
EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.