fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Stress door trauma

Iedereen kan een trauma oplopen. Ook als je van jezelf vindt dat je sterk in je schoenen staat, is het mogelijk dat je een heftige en ingrijpende gebeurtenis meemaakt. Na het meemaken van een traumatische gebeurtenis, zullen de meeste mensen dit verwerken en doorgaan met hun leven. Als dit je niet lukt en je blijft maar bezig met de gebeurtenis, dan kun je allerlei klachten ontwikkelen, zoals voortdurend gestrest zijn.

Wat is stress?

Wanneer je gestrest bent, dan sta je onder een hoge spanning. Gestrest zijn is in bepaalde situaties helemaal niet verkeerd en zelfs noodzakelijk om alert te blijven. Maar als je voortdurend stress en spanning ervaart, dan is er toch iets mis. Een korte gestreste periode met spanning kun je nog gemakkelijk aan. Als dit voor langere tijd is, dan kun je erop wachten dat er andere klachten ontstaan. Dit zijn zowel psychische als lichamelijke klachten. Een langdurige en overdreven stressgevoel kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 
Stress door trauma

Wat is de oorzaak?

Iedereen is wel eens een keer gestrest door bijvoorbeeld een drukke periode op het werk of door spanning in de privésfeer. Meestal weet je wel dat dit tijdelijk is. Als de drukte of spanningen verdwenen zijn, ben jij ook van het stressgevoel af. Maar als het voortdurend druk is op het werk en je voortdurend onder hoogspanning staat, dan gaat het gewoon een keer mis. Dit is een oorzaak die veel voorkomt in werksituaties.

Een andere oorzaak is het meemaken van een traumatische gebeurtenis. De gebeurtenis maakt een dusdanige indruk, dat het telkens weer opnieuw in je hoofd wordt afgespeeld. Als dit nog steeds na enkele weken of maanden na de gebeurtenis zo is, dan mag er gesproken worden van een posttraumatische stressstoornis. Als dit de diagnose is, dan heb je ook zeker professionele hulp nodig.

Wat zijn herkenbare stressklachten?

Er zijn een legio spanningsklachten waar je last van kunt krijgen. Dit zijn psychische klachten, zoals geen orde meer hebben in je hoofd en chaotisch zijn. Ook hebben de klachten invloed op je gemoedstoestand. Je bent prikkelbaar en je wordt snel boos. Maar er kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan, zoals een verhoogde hartslag, een andere wijze van ademhaling, hart- en vaatklachten, spierpijn en maag- en darmklachten. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot een burn-out of PTSS.

Hoe stress verminderen?

Als je nog niet zo ver heen bent dat je een burn-out of PTSS hebt, dan kun je er zelf alles nog aan doen om de spanning te laten verminderen. Als de oorzaak in bepaalde problematische situaties zit, zoals te druk op het werk of problemen in de relationele sfeer, dan moet je deze situaties proberen op te lossen. Ligt de oorzaak duidelijk aan een onverwerkte traumatische ervaring? Dan is het lastiger om hier zelf wat aan te doen. Gelukkig zijn er dan voldoende professionele behandelingen mogelijk om een trauma te verwerken en zo van je stresssymptomen af te komen.

Stress behandelen met EMDR

EMDR oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een behandelingsvorm, waarbij niet zodanig op je stresssymptomen wordt gefocust, maar op de achterliggende oorzaak. Dit is meestal een trauma. Tijdens de behandeling moet je vooral op de handgebaren van de therapeut letten of je krijgt een koptelefoon op. Het is de bedoeling dat je het traumatische moment in je gedachten naar boven haalt. Op het moment wanneer je dit doet, wordt je afgeleid door middel van een handgebaar van de therapeut of door een geluidssignaal. Je geeft het trauma op dat moment dus even geen aandacht en je laat het moment niet meer leidend zijn. Door dit enkele malen te herhalen en met diverse sessies, zul je het trauma een plek geven. Uiteraard mag je emoties voelen bij het terugdenken aan de gebeurtenis, maar het zorgt niet meer voor een stressgevoel.

Psylaris biedt moderne EMDR hulpmiddelen

Stress hoeft tegenwoordig niet meer op de klassieke manier met EMDR behandeld te worden in de behandelkamer. Dit bewijzen de producten van Psylaris. Psylaris heeft bijvoorbeeld EMDR-Remote ontwikkeld. Dit is een online platform, waar behandelaars op inloggen om hiermee cliënten op afstand te behandelen. Dit is een ideale oplossing voor cliënten die ernstig zijn getroffen en bijvoorbeeld niet meer de deur uit gaan. Zo kun je toch behandelen en blijven zij niet verstookt van hulp. De behandelaar heeft op het platform vele mogelijk heden om af te leiden en het platform is veilig in gebruik.

Psylaris Care zijn de virtual reality mogelijkheden die Psylaris heeft ontwikkeld. Met een VR-bril op, kan de cliënt nog beter behandeld worden met een hogere werkgeheugenbelasting. Dit kan in de behandelkamer zelf, maar ook via beeldbellen, zodat de cliënt thuis behandeld wordt. De mogelijkheden voor de behandelaar om afleidingstaken in te zetten zijn nog groter, doordat je eigen plaatjes of video´s kunt toevoegen.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.